Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku – kapusta w panierce to pyszny dodatek do obiadu albo zdrowa przekąska. Przygotowanie jej zajmuje nieco ponad pół godziny, a efekt jest zaskakujący. Zwykłe warzywo w nietypowej formie zawsze cieszy moich domowników i wszystkich tych, dla których przyrządzam to wyjątkowe danie.
Jak zrobić kapustę smażoną w cieście?
Warzywo trzeba najpierw ugotować, przy czym czas w garnku zależy od tego, czy kapusta jest młoda, czy też długo przechowywana. Ta druga wymaga dłuższej obróbki, ale jest równie dobra. Gdy już odcieknie i wystygnie, kroję ją w kliny i pokrywami lekką panierką z mąki kukurydzianej.
Czas przygotowania można nieco skrócić, od razu krojąc warzywo w ósemki i gotując na najmniejszym ogniu przez 5-8 minut. Trzeba jednak uważać, by kawałki nie stały się zbyt miękkie.
Dla urozmaicenia często zmieniam panierkę. Robię ją także z 3/4 szklanki mąki i jajka. Łączę je ze sobą, a następnie dolewam cienkim strumieniem mleko i mieszam, aż powstanie gęste ciasto. W innej wersji biorę 3 jajka i 3 łyżki mąki, przez co na kapuście powstaje bardziej esencjonalna warstwa.
Przepis: Kapusta smażona w cieście
Apetyczne kliny z białej kapusty przygotowane w delikatnej panierce
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 0,7 kg kapusty białej, ewentualnie włoskiej (1/2 główki)
- 2 łyżeczki cukru
- 70 g mąki kukurydzianej
- 100 ml mleka 3,2%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie kapustyUsuń zewnętrzne liście kapusty i przekrój ją na pół. Ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru przez 15-20 minut, aż będzie półmiękka. Odłóż na sito, aż odcieknie i przestygnie.
- Szykowanie składnikówKażdy kawałek kapustę pokrój na ćwiartki, pozostawiając część głąba, by się nie rozpadły. Przygotuj dość rzadkie ciasto z mąki kukurydzianej i mleka, dolewając je porcjami.
- SmażenieOprósz kliny pieprzem, zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor po 2-3 minuty na stronę.
Kapusta w panierce z samych jajek
Ile osób, tyle sposobów przygotowania tego warzywa w cieście. Kilka lat temu ciekawy przepis zaprezentował znany kucharz Tomasz Strzelczyk. Miał akurat młodą kapustę, którą przekroił na 4 części i ugotował przez 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i kilku zgniecionych ząbków czosnku. Kiedy była w garnku, rozmieszał trzepaczką trzy jajka ze szczyptą soli i pieprzu, po czym dorzucił kilka łyżek posiekanego koperku.
Gdy woda z gotowanej kapusty odciekła na durszlaku i ćwiartki przestygły, rozgrzał patelnię i dodał 1-2 łyżki masła. Maczał kawałki w jajkach, a następnie w grubej tartej bułce, układał na patelni i smażył z obu stron w sumie kilka minut, aż nabrały pięknego rumianego koloru.
Czytaj też:
Siekam młodą kapustę i dorzucam proste składniki. Żałuję, że nie znałem tych kotletówCzytaj też:
Takie mielone robiła moja babcia. Jeden dodatek sprawiał, że zawsze zachwycały smakiem