Ta karkówka smakuje genialnie, dzięki prostej marynacie. Jej podstawą jest aromatyczny płyn

Ta karkówka smakuje genialnie, dzięki prostej marynacie. Jej podstawą jest aromatyczny płyn

Dodano: 
Pieczona karkówka
Pieczona karkówka Źródło: Shutterstock / gkrphoto
To danie nie powstaje w 10 minut, ale dokładnie tyle czasu mu poświęcam. Resztę robi piekarnik. Oto karkówka, która dzięki prostej marynacie smakuje, że palce lizać. Wychodzi mięciutka, aromatyczna i soczysta.

Karkówka to mięso, które piekę stosunkowo często. To dlatego, że nie trzeba zbytniego wysiłku, by wyszła smaczna i soczysta. Ja wrzucam ją tylko do marynaty, która doskonale podkręca smak i aromat tego mięsa. Po upieczeniu wieprzowina dosłownie rozpływa się w ustach. Cała rodzina uwielbia tę pieczeń.

Z czego zrobić marynatę do karkówki?

Marynata do karkówki, podobnie jak do każdego innego mięsa, powinna zawierać jakiś składnik kwaśny, trochę tłuszczu, a także przyprawy. Kwaśnym składnikiem mogą być np.: czerwone wino, ocet winny, sok z cytryny czy jogurt naturalny. Produkty te doskonale zmiękczą mięso i nadadzą mu wyrazistego smaku.

Jeśli chodzi o tłuszcz, to tu najlepiej sprawdzają się oleje i oliwa z oliwek. Dzięki nim aromaty z przypraw lepiej są wyczuwalne, a mięso zachowuje większą soczystość. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, to oprócz nieodzownych soli i pieprzu, warto sięgnąć m.in.: po czosnek, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek.

Jak zrobić aromatyczną, pieczoną karkówkę?

By przygotować aromatyczną, pieczoną karkówkę nie trzeba się dużo napracować. Mięso wystarczy tylko umieścić w prostej marynacie. Ja robię ją z aromatycznego, czerwonego wina, czosnku, cebuli i kilku niewyszukanych przypraw. Po kilku godzinach marynowania należy je osączyć i zrumienić na patelni. Potem karkówkę przekłada się do naczynia żaroodpornego, podlewa marynatą, przykrywa i pozostawia robotę piekarnikowi. Po mniej więcej 1,5-2 godzinach pieczenia mięso można podawać na stół.

Przepis: Aromatyczna pieczona karkówka

Pieczeń z karkówki marynowanej w czerwonym winie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • ok. 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaMięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. W misce wymieszaj wino, oliwę, posiekany czosnek, piórka cebuli, przyprawy i zioła. Włóż do niej mięso, przykryj, wstaw na co najmniej 6 godzin do lodówki.
  2. ObsmażaniePo tym czasie wyjmij mięso z marynaty, karkówkę lekko osusz papierowym ręcznikiem. Mięso zrumień na gorącej patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej marynatą.
  3. PieczenieNaczynie przykryj i piecz karkówkę 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę i piecz mięso, aż się ładnie zrumieni.

Jak podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka to doskonały pomysł na obiad. Najlepiej podać ją z ziemniakami gotowanymi lub z purée ziemniaczanym. Doskonale też będzie smakować w zestawie z kluskami śląskimi albo kopytkami. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, doskonale sprawdzą się tu buraczki na ciepło i zasmażana kapusta. Można też do niej zaserwować pieczone warzywa lub soczyste surówki. Po wystudzeniu i schłodzeniu mięso będzie idealne na kanapki. Wystarczy je tylko pokroić w cienkie plasterki.

Czytaj też:
Biorę kawałek mięsa i pieczarki. Wszystko robię na jednej patelni, a używanie grilla traci sens
Czytaj też:
Zapomnij o schabowych. Te kotlety z karkówki zachwycają soczystością, a sekret to jeden składnik