Żaden zwykły kurczak curry. Ta lekka wersja bez mleczka i śmietany zaskakuje smakiem

Żaden zwykły kurczak curry. Ta lekka wersja bez mleczka i śmietany zaskakuje smakiem

Dodano: 
Pierś z kurczaka w sosie curry
Pierś z kurczaka w sosie curry Źródło: Unsplash / Farhad Ibrahimzade Unsplash
Curry z kurczaka jest bardzo pyszne, ale też tłuste i ciężkie. Gdy mam ochotę na ten klimat, robię mięso w lekkim sosie ze świeżymi pomidorami. Sekretem smaku są przyprawy, z którymi danie wychodzi obłędnie pyszne.

W moim domu dania z kurczaka mogę serwować na okrągło. Rodzina go uwielbia, a ja robię wciąż w innym wydaniu. Gdy podałam mięso w aromatycznym sosie, wszyscy jedli ze smakiem. Nikt nawet nie pytał, gdzie jest mleczko kokosowe czy śmietana.

Jak zrobić pierś kurczaka w sosie curry z pomidorami?

To danie przygotowuję łatwiej i szybciej niż mięso duszone z warzywami czy owocami. Kawałki wystarczy podsmażyć, poddusić z pomidorami, a następnie podgrzać z przygotowanym osobno sosem. Do jego zagęszczenia używam skrobi kukurydzianej, dzięki czemu jest przejrzysty i ma przyjemną konsystencję.

W przepisie użyłam piersi drobiowych, ale sprawdzą się również filety z udek kurczaka bez skóry. Zamiast miodu można wziąć cukier, a natkę pietruszki zastąpić innymi ziołami, na przykład kolendrą albo bazylią.

Przepis: Pierś kurczaka w sosie curry z pomidorami

Delikatne kawałki mięsa w aromatycznym sosie ze świeżymi pomidorami i natką pietruszki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
264 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 300 g świeżych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój mięso na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pomidory potnij w większą kostkę, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Bulion połącz z miodem, sosem sojowym, suchymi przyprawami i skrobią.
  2. Przygotowanie kurczakaRozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez minutę. Dodaj kurczaka, podsmażaj przez kilka minut i dorzuć pomidory. Całość zagotuj i duś pod przykryciem 15 minut. Następnie zalej mięso bulionem, wsyp natkę i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.

Jak zrobić dobry sos curry do kurczaka?

Tradycyjny przepis wymaga użycia mleczka kokosowego i pasty curry albo osobnych przypraw, które wchodzą w jej skład. Często stosuje się także gotową mieszankę curry. Można dosypać ją do marynaty do mięsa albo nacierać kurczaka, a potem obsmażać. Następnie dusi się go w białym sosie, często z małym dodatkiem śmietany albo jogurtu naturalnego (do kilku łyżek na puszkę mleczka). Proszek czy pastę curry można też dorzucić do sosu, w którym gotuje się mięso.

Trzeba jednak pamiętać, że curry to ogólna nazwa mięsa duszonego w sosie z przyprawami. Można używać do niego różnych mieszanek, nie tylko tej żółtej z kurkumą. Należą do nich na przykład:

  • garam masala – zawiera kmin rzymski, kolendrę, kardamon, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową,
  • tandoori masala – mieszanka z ostrą papryką, kminem, kolendrą, czosnkiem i imbirem,
  • madras curry – przyprawa w stylu żółtego curry z większą ilością chili i kolendry,
  • tajskie curry – czerwona, zielona albo żółta pasta, w której skład wchodzą między innymi papryczki chili, czosnek, trawa cytrynowa, galgant czy liście limonki kaffir.

Czytaj też:
Obiad lepszy niż w restauracji. Robię go w 30 minut i ciągle słyszę „zrób jeszcze raz”
Czytaj też:
Obsmażam udka z kurczaka, a potem duszę je w pysznym sosie. Są soczyste i pełne smaku