Wrzesień to doskonały czas na przygotowanie przetworów z jesiennych owoców. Większość osób sięga po śliwki i jabłka, ja odkryłam zaś kilka lat temu gruszki. I to właśnie z nich robię oryginalny, pyszny dżem. Smakuje inaczej niż wszystkie i świetnie pasuje nawet do wytrawnych potraw.
Jakie gruszki przeznaczyć na dżem?
Na dżem najlepsze są dojrzałe, aromatyczne gruszki. Powinny być jędrne, zdrowe, bez śladów zepsucia, zgnilizny i obić. Można sięgnąć po odmiany np.: Lukasówka, Klapsa, Konferencja, Bonkreta Wiliamsa. Dobrym pomysłem jest też łączenie gruszek różnych odmian. Wtedy dżem będzie miał ciekawszy smak.
Jak zrobić dżem gruszkowy?
Ten smaczny dżem gruszkowy robię z trzech składników. Są nimi: gruszki, cukier i sok z cytryny. Nie dodaję żadnego zagęszczacza, bo nie jest potrzebny. Owoce tylko myję, obieram, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na małe kawałki.
Wsypuję je do garnka, mieszam z cukrem i sokiem z cytryny i odstawiam, by puściły sok. Potem gotuję je na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Można ją zblendować, ale ja nigdy tego nie robię, bo lubię czuć w dżemie kawałki owoców. Po nałożeniu dżemu do słoików tylko je szczelnie zamykam i ustawiam na pokrywkach.
Przepis: Dżem gruszkowy
Aromatyczny, prosty dżem z gruszek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg dojrzałych gruszek
- 300–400 g cukru
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Gotowanie dżemuGruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i odstaw na 30 minut, aż puszczą sok. Potem gotuj je na małym ogniu ok. 40–50 minut, często mieszając. W tym czasie powinien odparować nadmiar soku i dżem powinien zrobić się gęsty.
- Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij wyparzone słoiczki. Dokładnie je zamknij, ustaw na pokrywkach na ręczniku. Możesz też pasteryzować 10 minut. Słoiki pozostaw do wystygnięcia. Potem trzymaj je w chłodnym, ciemnym miejscu.
Wskazówka: Do dżemu gruszkowego pod koniec gotowania możecie dodać trochę cynamonu czy imbiru. Zyska ciekawy smak i aromat.
Do czego podać dżem gruszkowy?
Dżem gruszkowy stanowi doskonały dodatek do naleśników, gofrów i racuchów. Można nim też nadziewać kruche rogaliki, drożdżowe bułeczki czy francuskie rożki. Świetnie sprawdzi się też, jako dodatek do pieczywa, np. posmarowanego twarożkiem kanapkowym. Dżem ten doskonale też pasuje do serów, np. pleśniowego, a nawet do kanapki z wędliną. Nie jest zbyt słodki i ma jedyną w swoim rodzaju konsystencję.
Czytaj też:
Z trzech składników robię morele do słoika. Banalnie prosty przepis mojej babci jest hitem od latCzytaj też:
Jabłka do słoików według przepisu z kartki z kalendarza. Prostszego sposobu nie znajdziesz