To najzdrowsza jajecznica według dietetyka. Dodatki zmieniają ją w tarczę dla zdrowia

To najzdrowsza jajecznica według dietetyka. Dodatki zmieniają ją w tarczę dla zdrowia

Dodano: 
Wbijanie jajek do miski
Wbijanie jajek do miski Źródło: Shutterstock / otnaydur
Mit o szkodliwości jajek powinien wreszcie przejść do lamusa. Obala go popularny w sieci dietetyk i podaje swój przepis na najzdrowszą jajecznicę. Jak przekonuje, w takim wydaniu to wręcz ochrona przed chorobami.

Jajka można jeść z korzyścią dla organizmu. Przekonuje o tym dietetyk dr Bartek Kulczyński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, autor publikacji naukowych i filmów edukacyjnych. Jego kanał na YouTube ma ponad milion subskrybujących – nic dziwnego, skoro przekazywana przez niego wiedza jest bezcenna. Ekspert mówi o tym, ile jajek jeść i jak przygotować je w najlepszy sposób.

Jak jajka wpływają na organizm?

Doktor Bartek wyjaśnia, że jajka nie szkodzą na układ krążenia. Jest dokładnie odwrotnie, ale pod pewnym warunkiem. Najlepsza ilość dla osoby zdrowej to 7-10 sztuk w tygodniu, natomiast te z chorobami układu krążenia powinny pozostać przy 4-5 sztukach na tydzień.

Jak tłumaczy dietetyk, jajka to bogate źródło składników odżywczych. Jest wśród nich m.in. cholina – związek niezbędny dla zdrowia mózgu. Potwierdzają to cytowane przez specjalistę badania naukowe. Udowodniono w nich, że jedzenie co najmniej 2 jajek tygodniowo wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju demencji. Zagrożenie to spada prawie o połowę.

Związki odżywcze z jajek mają też korzystny wpływ na wątrobę, ograniczając stłuszczenie tego narządu. Są wśród nich także witaminy z grupy B. Pomagają utrzymać w dobrej kondycji układ nerwowy, wspomagają metabolizm i produkcję energii. Jaja kurze to świetne źródło pełnowartościowego białka i innych ważnych związków, które za długo tu wymieniać.

W jakiej postaci jajka są najzdrowsze?

Najzdrowsze jajka to jajecznica przygotowana nie tylko z cebulą, ale też innymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Dr Kulczyński uwzględnia w niej także czosnek. Razem z cebulą wspomaga ochronę przed nadciśnieniem, miażdżycą, zakrzepami, zawałem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Oprócz tego w daniu jest pomidor. On również sprzyja sprawnemu krążeniu, i zmniejsza zagrożenie alzheimerem, a ponadto pomaga wzmacniać kości.

W optymalnym przepisie na jajka z patelni znalazły się także przyprawy i zioła, które wspomagają organizm nawet przy niewielkich dawkach. Ekspert podał ich zestaw i proporcje. Są tam kolendra w nasionach i liściach, kmin rzymski, a także przeciwzapalne imbir i kurkuma. Zdaniem dietetyka to wręcz nierozłączna para. Ich związki współgrają ze sobą i wzmacniają swoje działanie. Podobnie działa połączenie kurkumy z pieprzem, który dr Kulczyński też poleca w składzie dania. I wreszcie wymienia zalecane rodzaje tłuszczu do smażenia. Dodatek ten wspomaga wchłanianie niektórych ważnych dla zdrowia związków.

Przepis: Zdrowa jajecznica z warzywami

Zdrowa jajecznica z cebulą, pomidorami i przyprawami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
202

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 drobno posiekanej małej cebuli
  • 1/2 małego pomidora pokrojonego w kostkę
  • 1/2 startego ząbka czosnku
  • 1/2-1 cm świeżego imbiru, startego
  • 1/2 drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • szczypta mieszanki garam masala
  • odrobina soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka masła zwykłego, klarowanego albo oleju kokosowego
  • świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPosiekaj drobno cebulę, papryczkę chili i kolendrę, a pomidora pokrój w kostkę. Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
  2. Smażenie jajecznicyRozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dorzuć czosnek, imbir i chili, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj pomidora i mielone przyprawy: kurkumę, kmin, kolendrę i garam masalę. Smaż, aż pomidor zmięknie, po czym wbij jajka. Smaż delikatnie mieszając na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem i posyp świeżą kolendrą.

Czytaj też:
Ten trik zmienia smak jajecznicy z pieczarkami. Spróbuj, a nie będziesz chciał innej
Czytaj też:
Ta jajecznica jest najlżejsza pod słońcem. Nie zawiera nawet grama tłuszczu