Pałki z kurczaka to mięso, które łatwo i szybko można przygotować. Nasza propozycja na dziś to soczyste pałki z kurczaka z patelni. Niewiele przy nich pracy, a gwarantujemy: każdy będzie się zajadać. Przygotowanie mięsa razem ze smażeniem zajmie dosłownie pół godziny.
Jak zrobić pałki z kurczaka z patelni?
Nie ma tu żadnych wymyślnych marynat, a oprócz soli, dodajemy tylko dwie przyprawy: paprykę słodką i paprykę ostrą. Proporcje obu przypraw w przepisie można zmienić, bo wszystko zależy od tego, jak pikantne dania lubisz. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zmniejsz ilość papryki ostrej, a w to miejsce daj więcej słodkiej.
Kurczaki można odstawić po doprawieniu, aby bardziej przeszły smakami (na 30-60 minut do lodówki), ale nie jest to konieczne. Duszone na patelni pałki z kurczaka i bez tego będą bardzo aromatyczne, ze smaczną skórką i soczystym mięsem w środku.
Wskazówka: mięso podczas duszenia puści sok i to powinno wystarczyć, aby pałki się dusiły i doszły do idealnej miękkości. Jeśli jednak widzisz, że patelnia robi się sucha, a mięso może przypalić, podlej je odrobiną wody. Można też dodać na patelnię łyżkę masła, które dodatkowo podkręci smaki.
Przepis: Pałki z kurczaka patelni
Pomysł na aromatyczne mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 487 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPałki z kurczaka posyp solą i obiema paprykami.
- Smażenie mięsaNa patelni rozgrzej olej. Połóż mięso i smaż z każdej strony, aż skórka ładnie się zrumieni. Przykryj patelnię i duś do miękkości. Na koniec zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze chwilę.
Jak podawać pałki z kurczaka z patelni?
Tak przygotowane mięso do obiadu można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w prostych połączeniach typu: pałki z kurczaka, gotowane ziemniaki i surówka (np. surówka z kapusty pekińskiej, mizeria albo surówka z marchewki). Do pałek z kurczaka można też serwować frytki, pieczone ziemniaki, ale też ryż (np. smażony z warzywami), kasze (np. jaglaną lub gryczaną) czy kluski.
Jeśli pałki z kurczaka zostaną ci z obiadu, obierz mięso z kości i wykorzystaj na kanapki lub jako dodatek do sałatki.
Czytaj też:
Taniego kurczaka robię z aromatycznymi przyprawami. Goście zawsze pytają, czego użyłem w marynacieCzytaj też:
Placki ziemniaczane według przepisu Makłowicza. Zapomniana sztuczka robi różnicę