Pieczone ziemniaki z fetą to dla mnie samodzielne danie, które lubię serwować na letni obiad (np. z kubkiem kefiru). Oczywiście mogą być też dodatkiem – świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, ryb albo warzyw z grilla. Robi się je łatwo, a prosty patent z masłem sprawia, że ich smak będzie wyjątkowy. Feta, którą posypujemy ziemniaki na koniec, jest tu idealnym dopełnieniem całości.
Jak zrobić pieczone ziemniaki z fetą?
Pieczenie ziemniaków nie jest trudne, ale warto znać kilka zasad. Do pieczenia najlepiej wybierać ziemniaki typu B (uniwersalne) lub C (mączyste). Typ C (np. popularne odmiany Bryza czy Irga) ma wyższą zawartość skrobi i sypką strukturę, dzięki czemu po upieczeniu wnętrze jest puszyste, a skórka chrupiąca. Typ B daje bardziej zwarte, ale wciąż delikatne w środku ziemniaki, idealne do łódeczek i talarków. Jeśli chcesz piec ziemniaki w całości, to dla lepszego efektu można je krótko obgotować przed pieczeniem, by uzyskać złocistą, chrupiącą powierzchnię. Warto też wybierać ziemniaki o podobnej wielkości, dzięki temu równomiernie się upieką.
Moja propozycja to ziemniaczane talarki doprawione ziołami. W trakcie pieczenia dodatkowo smaruję je roztopionym masłem. Ten prosty patent podpatrzyłam u znajomego kucharza. Do smarowania używam pędzelka, ale można też polewać ziemniaki masłem przy użyciu łyżeczki.
Przy doprawianiu ziemniaków nie przesadź z solą: feta, którą dodajemy po upieczeniu, również doda słoności całemu daniu.
Przepis: Pieczone ziemniaki z fetą
Prosty przepis z kilku składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 996 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 150 g sera feta
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Pieczenie ziemniakówZiemniaku pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wymieszaj z oliwą, dodaj suszone zioła, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po ok. 30 minutach wysuń blachę i posmaruj ziemniaki roztopionym masłem. Piecz jeszcze ok. 15-20 minut.
- Serowanie daniaGorące ziemniaki przełóż do miski i posyp pokruszoną fetą.
Jak podawać pieczone ziemniaki z fetą?
Pieczone ziemniaki z fetą są doskonałe na lekki obiad czy sycącą kolację. Możesz do nich podać gęsty jogurt, maślankę czy kefir. Rewelacyjnie pasuje do nich sadzone jajko i proste surówki z sezonowych warzyw, np. pomidorów, ogórków czy sałaty. Ziemniaki z fetą będą też dobre do dań z grilla: np. karkówki, kiełbasy czy pieczonej na ruszcie ryby.
Czytaj też:
Połączenie ziemniaków i sera zawsze smakuje wybornie. Tą przekąską z piekarnika można się najeśćCzytaj też:
Błyskawiczny placek na leniwy dzień. Przygotujesz go w mniej niż 30 minut, resztę zrobi piekarnik