Są kolorowe, aromatyczne i pełne chrupiących warzyw. Bohaterem jest tu jednak popularna ryba, czyli łosoś. Takie szaszłyki to nie tylko pomysł na lekkie danie z grilla (jest doskonałą, zdrową i smaczną alternatywą dla ciężkich mięs, kiełbas czy kaszanek), ale też obiad czy kolację.
Jak zrobić rybne szaszłyki z łososia?
Bazą rybnych szaszłyków jest łosoś, do którego dodajemy pyszne, sezonowe warzywa: cukinię, paprykę, pomidory i cebulę. Wszystkie składniki wystarczy pokroić i nadziać na patyczki. Przyprawy są proste: to sól, pieprz i sok z cytryny, a wszystko spaja oliwa z oliwek.
Inspiracja: do rybnych szaszłyków dobrze pasują też zioła. Jeśli lubisz ziołowe smaki, dopraw szaszłyki np. tymiankiem, miętą lub oregano. Możesz też zrobić aromatyczne patyczki i nadziewać składniki na gałązki rozmarynu.
Tak przygotowane szaszłyki można kłaść na rozgrzany ruszt lub patelnię. Można je też przygotować w piekarniku.
Przepis: Szaszłyki z łososia i warzyw
Pomysł na lekki, letni posiłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 219 w każdej porcji
Składniki
- 300 g łososia
- 1 mała cukinia
- 2 czerwone cebule
- 1 żółta papryka
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŁososia pokrój w grubą kostkę, warzywa (oprócz pomidorów) w plastry lub kawałki łatwe do nadziewania na patyczki.
- Robienie szaszłykówNa patyczki nadziewaj naprzemiennie rybę i warzywa, na każdy też nadziej po jednym pomidorku (może być w środku). Skrop szaszłyki oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Grilluj po kilka minut z każdej strony.
Jak podawać szaszłyki z łososia?
Szaszłyki z łososia mogą być zarówno przekąską, jak i głównym posiłkiem. Wszystko zależy od tego, z jakimi dodatkami je podasz.
Do rybnych szaszłyków świetnie pasują lekkie, jogurtowe, zimne sosy, np. koperkowy, limonkowy czy czosnkowy. Do rybnych szaszłyków podaj dobre pieczywo lub chrupiące grzanki (można je również zrumienić na ruszcie). W wersji obiadowej zaserwuj szaszłyki z ryżem i lekką surówką z kapusty pekińskiej albo z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Zimne szaszłyki można wykorzystać również do zrobienia prostych sałatek. Zdejmij składniki z patyczków i dorzuć do miksu sałat. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw lekko solą i pieprzem i pyszna sałatka gotowa.
Czytaj też:
Strzelczyk wymyślił, co zrobić z resztkami z grilla. Za tę pożywną zupę powinien dostać medalCzytaj też:
Soczyste szaszłyki z kurczaka. Jedna sztuczka sprawia, że są lepsze niż te w knajpach