Są takie wieczory, gdy chce się czegoś więcej niż zwykłej kolacji. Może to spotkanie z bliskimi, może cichy wieczór we dwoje. Wtedy wyciągam patelnię i robię te placki, delikatne, pachnące kakao, z gładką polewą, która lekko spływa po brzegach. To nie jest szybka przekąska na drogę, tylko mały rytuał, który kończy dzień w najlepszym możliwym stylu.
Jak zrobić czekoladowe placki?
Zanim zaczniesz smażyć czekoladowe placki, warto przesiać mąkę. To prosty trik, który sprawi, że masa będzie lekka i puszysta. Wystarczy użyć sitka, dodać kakao i pozostałe suche składniki, a potem dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita, można przejść dalej.
Jeśli chcesz nadać deserowi nieco bardziej wyrafinowany charakter, możesz zrobić wersję 18+ i wzbogacić polewę odrobiną likieru kawowego lub rumu. To prosty trik, który dodaje głębi smaku i sprawia, że placki nabierają dorosłego, koktajlowego sznytu.
Zamiast smażyć je na oleju, sięgnij po masło, dzięki temu zyskają delikatny, szlachetny aromat, który pięknie podkreśli ich smak. Świetnie sprawdzają się też na małych patelniach, gdzie każdy placek wychodzi równy, zgrabny i idealnie okrągły.
Przepis: Czekoladowe placki
Proste placuszki z kakao pełne czekoladowego aromatu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 283 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao (20 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego (25 g)
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 40 g roztopionego masła
- 80 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 80 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaPrzesiej mąkę z kakao i proszkiem do miski. Dodaj cukier trzcinowy. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Połącz obie masy, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
- Smażenie plackóRozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą. Nakładaj porcje ciasta, smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż urosną i lekko się zarumienią.
- Przygotowanie polewyCzekoladę posiekaj i rozpuść w rondelku razem ze śmietanką, mieszając do uzyskania jednolitej, lśniącej masy.
Jakie owoce najlepiej pasują do czekoladowych placków?
Do czekoladowych placków najlepiej pasują owoce, które przełamują ich intensywny smak i dodają świeżości. Świetnie sprawdzą się:
- Wiśnie – lekko kwaskowe, dobrze komponują się z głębokim smakiem czekolady. Najlepiej smakują świeże lub lekko podduszone.
- Banany – dodają naturalnej słodyczy i kremowej konsystencji. Można je pokroić w plasterki lub zblendować z polewą.
- Maliny – ich wyrazisty, lekko cierpki smak podkreśla czekoladową nutę. Świetnie wyglądają jako dekoracja na wierzchu.
- Borówki – delikatne, ale aromatyczne, dobrze wyglądają i smakują. Pasują zarówno do wersji śniadaniowej, jak i deserowej.
- Truskawki – klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza. Można je podać w całości lub pokrojone na połówki.
Czytaj też:
Tym razem pankejki podałam inaczej, niż zwykle. Dzieciaki zajadały z wielkim apetytemCzytaj też:
Te puszyste placki skrywają czekoladową niespodziankę. Spróbuj, a sam powiesz: medal mu się należy