Puszyste placki z czekoladowym nadzieniem zaskakują prostotą przygotowania i obłędnym smakiem! Przepis nie wymaga wiele pracy, a placuszki doskonale smakują na ciepło i na zimno, podawane z różnymi dodatkami. Zrób je raz, a zobaczysz, jak zaskoczysz bliskich pysznym wnętrzem pankejków.
Jak zrobić placki z czekoladowym nadzieniem?
Ciasto na placki robię z klasycznego przepisu kuchni amerykańskiej. Do ciasta dodaję płynny miód lipowy, wielokwiatowy lub akacjowy. Pankejki nadziewam czekoladą mleczną i deserową w proporcji 1:1, którą topię w kąpieli wodnej, a następnie wykładam na papier do pieczenia, formując cienkie krążki i wstawiam na chwilę do zamrażalnika, żeby czekolada stężała (dobrze sprawdzi się również gotowy krem czekoladowy w słoiku).
Placki smażę na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Wykładam na rozgrzaną patelnię małą porcję ciasta, formuję placek, układam zamrożoną czekoladę i przykrywam drugą porcją ciasta. Wskazówka: krążki z czekolady powinny być mniejsze niż pankejki, żeby nadzienie nie wypływało w czasie smażenia.
Przepis: Placki z czekoladowym nadzieniem
Obłędne placuszki z nadzieniem, które zawsze jest miłą niespodzianką.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 431 w każdej porcji
Składniki
Na placki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep lub zmiksuj z mlekiem, miodem i ekstraktem waniliowym. Dodaj roztopione masło oraz suche składniki i mieszaj/miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw naczynie na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto odpoczęło.
- Przygotowanie nadzieniaCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia uformuj niewielkie, cienkie krążki i wstaw do zamrażalnika, żeby czekolada stężała.
- SmażenieMocno rozgrzej patelnię. Nakładaj niewielkie porcje ciasta, formując okrągłe placki. Gdy spód lekko się przyrumieni, nałóż krążek czekolady i przykryj drugą porcją ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki z czekoladowym nadzieniem podaję na ciepło jako słodkie śniadanie i podwieczorek oraz na zimno jako przekąskę. Porada: placki po wystudzeniu możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, przez 2-3 dni.
Jak i z czym podawać placki z czekoladowym nadzieniem?
Puszyste placuszki wyśmienicie smakują bez dodatków, ale możesz je również podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, musem lub sosem owocowym, sosem czekoladowym. W sezonie letnim lubię podać czekoladowe placuszki udekorowane kleksem bitej śmietany oraz świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami, jeżynami, jagodami i poziomkami.
Czytaj też:
Dodaję serek wiejski i jeden sekretny składnik, a placki wychodzą obłędne. Tanie, szybkie i sycąceCzytaj też:
Nadziewam twarogiem i wstawiam do piekarnika. Te słodkie pierogi możemy jeść bez końca