Maczam cukinię w prostym cieście i smażę na złoto. Chrupiące krążki mogę jeść codziennie

Maczam cukinię w prostym cieście i smażę na złoto. Chrupiące krążki mogę jeść codziennie

Dodano: 
Cukinia smażona w cieście
Cukinia smażona w cieście Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Cukinia w cieście to prosta i smaczna przekąska. Ciasto to tylko dwa składniki. Wszystko będzie gotowe w pół godziny.

Cukinia z patelni niejedno ma imię, bo można ją przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Ja ostatnio zakochałam się w tej bardzo prostej wersji. To cukinia smażona w prostym cieście z mąki i wody. Plastry wrzucone na gorącą patelnię szybko się rumienią, a ciasto staje się przyjemnie chrupiące.

Jak zrobić smażoną cukinię w cieście?

Ciasto do smażenia cukinii można przygotować na różne sposoby, może to być chociażby ciasto naleśnikowe. Ja lubię proste rozwiązania, dlatego zwykle mieszam mąkę jedynie z wodą i doprawiam ciasto odrobiną soli. Nie do końca przy tym patrzę na proporcje, a raczej konsystencję ciasta: jeśli jest zbyt rzadkie, będzie spływać z plastrów cukinii, jeśli za gęste, stworzy zbyt grubą warstwę.

Rada: do ciasta można dodać inne składniki, np. suszone lub świeże zioła, czy ulubione przyprawy, np. ostrą paprykę.

Ważne jest, aby krążki cukinii w cieście kłaść na dobrze rozgrzany olej. Powinien on pokrywać całe dno patelni. Po smażeniu można odsączyć nadmiar tłuszczu, kładąc cukinię na ręczniku papierowym.

Przepis: Cukinia w cieście

Pomysł na cukinię z patelni.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
423 w każdej porcji

Składniki

  • 2 mniejsze cukinie
  • 4 czubate łyżki mąki
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj dobrze z wodą, dopraw odrobiną soli i odstaw na ok. 15-20 minut, aby mąka dobrze napęczniała. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
  2. Smażenie cukiniiPlastry cukinii maczaj w cieście i od razu kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać cukinię smażoną w cieście?

U mnie w domu taka cukinia jest albo dodatkiem do bezmięsnego obiadu, albo sycącą kolacją. W wersji obiadowej serwuję ją z ziemniakami i surówką (ale taka cukinia dobrze uzupełni także obiad z mięsem). Na kolację lubimy ją jeść jako dodatek do prostych surówek z sezonowych warzyw, np. pomidorów z cebulą, czy sałaty z ogórkami i ze śmietaną.

Chrupiąca, smażona cukinia jest też doskonałą przegryzką na przyjęcia i spotkania. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło, bo wówczas jest najbardziej chrupiąca.

Czytaj też:
Ten pasztet z cukinii wciąga jak mięso. Sekret? Przyprawa, której nikt się nie spodziewa
Czytaj też:
Jem je codziennie w sezonie na cukinię. Spróbuj, a o zwykłych frytkach zapomnisz