Takiego dżemu nie kupisz w żadnym sklepie. Zrobisz go ekspresowo z czterech składników

Takiego dżemu nie kupisz w żadnym sklepie. Zrobisz go ekspresowo z czterech składników

Dodano: 
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy Źródło: Shutterstock / Petroos
O tej porze roku owoce można kupić po najniższych cenach. Warto więc skorzystać z okazji i przygotować, choć kilka słoiczków domowych przetworów. Zimą będą jak znalazł do pieczywa, ciast i deserów.

Kiedyś półki w spiżarni uginały się od domowych przetworów. Dziś bez problemu można kupić gotowe soki, syropy, dżemy czy kompoty. Gotowe nie oznacza jednak, że tak smaczne, jak domowe. Dlatego zawsze staram się przygotować, choć kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Z pewnością należy do nich dżem brzoskwiniowy.

Jakie brzoskwinie wybrać na dżem?

Na dżem brzoskwiniowy najlepiej wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Powinny być aromatyczne, miękkie, ale nie papkowate. Tylko takie będą odpowiednio słodkie i pełne smaku, dzięki czemu będziemy mogli do nich dodać mniej cukru. Warto też zwrócić uwagę, by miąższ dosyć dobrze odchodził od pestki. Wtedy łatwiej będzie nam oczyścić owoce.

Jak szybko zrobić dżem brzoskwiniowy?

Dżem brzoskwiniowy robi się naprawdę szybko. A najwięcej czasu w jego przygotowaniu zajmuje obieranie owoców. Warto to zrobić, bo dzięki temu dżem ma ładny, jednolity kolor i delikatną strukturę. By usunąć skórkę z brzoskwiń, owoce trzeba umyć, naciąć ich skórkę na krzyż, a potem zanurzyć na 30-60 sekund we wrzątku. Potem od razu trzeba je przełożyć do zimnej wody, dzięki czemu skórkę da się łatwo zdjąć.

Obrane owoce przekrawamy na pół, usuwamy z nich pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Wsypujemy go do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać. Potem wsypujemy trochę środka żelującego i po 3-5 minutach gotowania dżemem można napełniać słoiczki.

Przepis: Dżem brzoskwiniowy

Szybki, domowy dżem z aromatycznych brzoskwiń

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg brzoskwiń
  • ok. 250-300 g cukru (w zależności od słodkości owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5-1 opakowanie środka żelującego (w zależności od rodzaju)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówBrzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, przełóż do zimnej wody, obierz ze skórki. Usuń pestki, pokrój na kawałki.
  2. Gotowanie dżemuPokrojone owoce wsyp do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Gotuj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodaj środek żelujący i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.
  3. Napełnianie słoikówGorącym dżem napełnij nieduże, wyparzone słoiczki. Wytrzyj dokładnie krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach na ręczniku. Pozostaw je do wystudzenia.

Do czego wykorzystać dżem brzoskwiniowy?

Dżem brzoskwiniowy to obok malinowego ulubiony dżem mojej rodziny. Jest delikatny i niezbyt słodki. Z tego powodu doskonale nadaje się do smarowania naleśników, gofrów czy kanapek z twarożkiem. Można nim też przekładać biszkopt czy podawać go do racuchów.

Czytaj też:
Na zrobienie tego malinowego dżemu wystarczy pół godziny. Rodzina nie chce jeść innego
Czytaj też:
Dziko rosnące śliwki zamieniam w pyszny dodatek. Powidła z mirabelek pasują do mięs i ciast