Dziko rosnące śliwki zamieniam w pyszny dodatek. Powidła z mirabelek pasują do mięs i ciast

Dziko rosnące śliwki zamieniam w pyszny dodatek. Powidła z mirabelek pasują do mięs i ciast

Dodano: 
Powidła z mirabelek
Powidła z mirabelek Źródło: Shutterstock / Dirk Ott
W czasach bardzo drogich owoców warto przypomnieć sobie o dziko rosnących mirabelkach. Ja zwykle dostaję je od mojej koleżanki, można jednak spotkać je w parkach i na bezdrożach. Doskonale nadają się na rozmaite przetwory.

Mirabelki to drobne, dziko rosnące śliwki. Pamiętamy je z dzieciństwa, bo chętnie podjadaliśmy je z drzew rosnących w parkach czy na nieużytkach. Warto do nich wrócić, ponieważ mają silny aromat i niepowtarzalny smak. Z tego powodu doskonale nadają się na przetwory.

Kilka słów o mirabelkach

Mirabelki charakteryzują się małymi owocami o średnicy ok. 2 cm. Mają zwykle żółtą skórkę, czasem z czerwonym rumieńcem. Ich miąższ jest soczysty, żółty, dość dobrze przylegający do pestki. Te aromatyczne owoce mają wyjątkowy smak – słodki, z wyraźną, kwaśną nutą. Z tego powodu doskonale nadają się na przetwory, np.: dżemy, konfitury, powidła, kompoty, musy, sosy, nalewki. Mirabelki mają też wysoką wartość odżywczą. Są bowiem zasobne w witaminy A, C, E, K i z grupy B, a także potas, magnez przeciwutleniacze i błonnik.

Jak zrobić powidła z mirabelek?

Na powidła najlepsze są dobrze dojrzałe owoce, bo wtedy można zrezygnować z dodatku cukru. Do powideł z mirabelek dodaję go jednak trochę, bo mimo dojrzałości są one dosyć kwaśne. Owoce myję, wrzucam do garnka i zagotowuję. W miarę, jak mirabelki się rozgotowują, usuwam z masy pestki. Można je też w tym celu przetrzeć przez sito.

Owoce gotuję dość długo na małym ogniu bez przykrycia, by odparować z nich nadmiar wody. Wtedy gęstnieją bez konieczności dodawania środków żelujących. Po dosłodzeniu smażę je jeszcze 20-30 minut, a potem napełniam powidłami wyparzone słoiki. Zakręcam i gotowe!

Przepis: Powidła z mirabelek

Słodko-kwaśne powidła z aromatycznych śliwek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg dojrzałych mirabelek
  • 200–400 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Usuwanie pestekOwoce przebierz, umyj, umieść w garnku. Całość podgrzewaj, aż do zagotowania. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zacznij usuwać z nich łyżeczką pestki.
  2. Smażenie powidełMiąższ owoców gotuj na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając, aż powidła zgęstnieją. Dodaj wtedy cukier, wymieszaj i gotuj całość jeszcze ok. 30 minut.
  3. Napełnienie słoiczkówGorącymi powidłami napełniaj nieduże, wyparzone słoiki. Dokładnie oczyść krawędzie, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na ręczniku na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

Do czego podać powidła z mirabelek?

Powidła z mirabelek ze względu na swój słodko-kwaśny smak doskonale nadają się do potraw słodkich i wytrawnych. Można nimi smarować naleśniki, gofry, tosty, przekładać blaty ciasta czy nadziewać kruche ciasteczka. Mirabelkowe powidła dopełnią też smak pieczonych mięs, np. kaczki, schabu.

Czytaj też:
To moim zdaniem najlepszy kompot na świecie. Robię na zimę kilka słoików, bo to bardzo proste
Czytaj też:
Ten pikantny sos z moreli zachwyca każdego. Zrób, zamknij w słoiczkach i korzystaj, kiedy chcesz