Mirabelki to drobne, dziko rosnące śliwki. Pamiętamy je z dzieciństwa, bo chętnie podjadaliśmy je z drzew rosnących w parkach czy na nieużytkach. Warto do nich wrócić, ponieważ mają silny aromat i niepowtarzalny smak. Z tego powodu doskonale nadają się na przetwory.
Kilka słów o mirabelkach
Mirabelki charakteryzują się małymi owocami o średnicy ok. 2 cm. Mają zwykle żółtą skórkę, czasem z czerwonym rumieńcem. Ich miąższ jest soczysty, żółty, dość dobrze przylegający do pestki. Te aromatyczne owoce mają wyjątkowy smak – słodki, z wyraźną, kwaśną nutą. Z tego powodu doskonale nadają się na przetwory, np.: dżemy, konfitury, powidła, kompoty, musy, sosy, nalewki. Mirabelki mają też wysoką wartość odżywczą. Są bowiem zasobne w witaminy A, C, E, K i z grupy B, a także potas, magnez przeciwutleniacze i błonnik.
Jak zrobić powidła z mirabelek?
Na powidła najlepsze są dobrze dojrzałe owoce, bo wtedy można zrezygnować z dodatku cukru. Do powideł z mirabelek dodaję go jednak trochę, bo mimo dojrzałości są one dosyć kwaśne. Owoce myję, wrzucam do garnka i zagotowuję. W miarę, jak mirabelki się rozgotowują, usuwam z masy pestki. Można je też w tym celu przetrzeć przez sito.
Owoce gotuję dość długo na małym ogniu bez przykrycia, by odparować z nich nadmiar wody. Wtedy gęstnieją bez konieczności dodawania środków żelujących. Po dosłodzeniu smażę je jeszcze 20-30 minut, a potem napełniam powidłami wyparzone słoiki. Zakręcam i gotowe!
Przepis: Powidła z mirabelek
Słodko-kwaśne powidła z aromatycznych śliwek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg dojrzałych mirabelek
- 200–400 g cukru
Sposób przygotowania
- Usuwanie pestekOwoce przebierz, umyj, umieść w garnku. Całość podgrzewaj, aż do zagotowania. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zacznij usuwać z nich łyżeczką pestki.
- Smażenie powidełMiąższ owoców gotuj na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając, aż powidła zgęstnieją. Dodaj wtedy cukier, wymieszaj i gotuj całość jeszcze ok. 30 minut.
- Napełnienie słoiczkówGorącymi powidłami napełniaj nieduże, wyparzone słoiki. Dokładnie oczyść krawędzie, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na ręczniku na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.
Do czego podać powidła z mirabelek?
Powidła z mirabelek ze względu na swój słodko-kwaśny smak doskonale nadają się do potraw słodkich i wytrawnych. Można nimi smarować naleśniki, gofry, tosty, przekładać blaty ciasta czy nadziewać kruche ciasteczka. Mirabelkowe powidła dopełnią też smak pieczonych mięs, np. kaczki, schabu.
Czytaj też:
To moim zdaniem najlepszy kompot na świecie. Robię na zimę kilka słoików, bo to bardzo prosteCzytaj też:
Ten pikantny sos z moreli zachwyca każdego. Zrób, zamknij w słoiczkach i korzystaj, kiedy chcesz