Lekka pasta z twarogu, jogurtu i świeżej zieleniny. Świetnie smakuje i orzeźwia w upalne poranki

Lekka pasta z twarogu, jogurtu i świeżej zieleniny. Świetnie smakuje i orzeźwia w upalne poranki

Dodano: 
Pasta z twarożku
Pasta z twarożku Źródło: Shutterstock / Felliks2
Pasta z twarogu to lekki i zdrowy dodatek do pieczywa. Jej przygotowanie jest proste i zajmie tylko kilka chwil.

Jeśli szukasz pomysłu na lekki dodatek do pieczywa, to ta pasta z twarogu pasuje idealnie. Kanapki z nią są wręcz stworzone na letnie poranki: sycą, ale nie obciążają żołądka, świetnie smakują i dają uczucie orzeźwienia.

Jak zrobić pastę z twarogu?

Do przygotowania pasty najlepiej wykorzystać twaróg półtłusty lub tłusty, bo takie są bardziej kremowe. Jeśli chcesz jednak postawić na twaróg chudy, może być tak, że pasta będzie wymagać nieco większej ilości jogurtu, aby zyskać odpowiednią konsystencję.

Nasza pasta to najprostszy skład, bo prócz jogurtu dodajemy do niej jedynie sól, pieprz i dużo szczypiorku. Nie trzeba niczego miksować: wystarczy twaróg rozgnieść z jogurtem przy pomocy widelca, a potem wymieszać z przyprawami i szczypiorkiem.

Przepis: Pasta z twarogu

Pyszny pomysł na dodatek do pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
118 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie twaroguTwaróg wymieszaj z jogurtem na pastę.
  2. Robienie pastyDopraw pastę solą i pieprzem, dodaj drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj.

Pastę serwuj z dobrym pieczywem. Świetnie smakuje także na grzankach lub tostach (przesmaż kromki na maśle i gorące posmaruj twarożkiem).

Inne pomysły na pastę z twarogu

Pasta z twarogu daje ogromne możliwości kreowania nowych smaków. Wersja ze szczypiorkiem to tylko jedna z możliwości. Do twarogu możesz dodać także inną zieleninę, np. koperek, bazylię, natkę pietruszki, kolendrę czy miętę. Do pasty można dodać również drobno pokrojone warzywa, m.in. cebulę, kolorową paprykę, ogórki (świeże, konserwowe lub kiszone), pomidory (także suszone) czy seler naciowy.

Pasta z twarogu doskonale komponuje się także z takimi dodatkami jak wędzona makrela, tuńczyk z puszki (najlepiej w oliwie) czy pokrojona w kosteczkę szynka albo wędzona pierś z kurczaka.

Czytaj też:
Ugotuj wartościową kaszę i połącz z dodatkami. Ta lekka potrawa wszystkim wyjdzie na zdrowie
Czytaj też:
Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składniki