Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to klasyk. Wielu z nas pamięta pachnące drożdżowce pieczone przez mamę czy babcię, obowiązkowo podawane ze szklanką zimnego mleka. To ciasto idealne, które zawsze wychodzi niezwykle puszyste i mięciutkie. Ja swój najlepszy przepis na ciasto drożdżowe mam od sąsiadki, która jest mistrzynią takich wypieków.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami?
Samo ciasto to, można powiedzieć, klasyczna drożdżówka. Jednak moja sąsiadka zwróciła mi uwagę na prosty patent, który sprawia, że gotowe ciasto jest wyjątkowo delikatne: to ubicie jaj (białek i żółtek) z cukrem na jasny, puszysty kogel-mogel. Ważne jest również, aby wyrośnięte ciasto odpowietrzyć. Pani Zosia, od której mam przepis, radzi po prostu rzucić ze dwa razy miską o podłogę (upuść miskę z góry).
Ważne: zwróć uwagę na ilość cukru w cieście. Z ośmiu łyżek ciasto wychodzi delikatnie słodkie. Jeśli lubisz słodsze desery, koniecznie dodaj więcej cukru.
Do ciasta można dodać dowolne sezonowe owoce lub ich miks. Świetnie sprawdzają się tu różne owoce jagodowe. Ja wykorzystałam kolorowy agrest oraz czarne i czerwone porzeczki. Po sezonie to samo ciasto można przygotować, smarując wierzch ciasta przed upieczeniem dżemem (doskonale smakuje z dżemem jagodowym lub dżemem z czarnej porzeczki).
Z podanych proporcji zrobisz placek drożdżowy na dużą blachę ciasta lub dwa duże drożdżowce w większych keksówkach. Jeśli nie potrzebujesz takiej ilości ciasta, zrób je z połowy podanych w przepisie ilości. Jednocześnie warto wiedzieć, że to ciasto, które można też zamrozić.
Przepis: Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Sprawdzony przepis na mięciutkie ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 25
- Liczba kalorii
- 296 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej typ 550
- 100 g drożdży
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła roztopionego
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 8 łyżek cukru
na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
dodatkowo:
- 500 g sezonowych owoców
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDrożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka zmiksuj z cukrem na puszysty, jasny kogel mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i dobrze wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Robienie kruszonkiWymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Włóż kruszonkę do lodówki lub do zamrażarki.
- Szykowanie ciastaOdpowietrz wyrośnięte ciasto (np. uderz pięścią lub rzuć z góry miską o podłogę). Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż owoce i posyp wszystko kruszonką.
- Pieczenie ciastaPiecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Z czym podawać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką?
To ciasto bardzo uniwersalne, bo może być i deserem i posiłkiem na słodko (my jemy czasem takie ciasto jako słodkie śniadanie). To wypiek rewelacyjny do kawy, herbaty, ale też do wspomnianej szklanki mleka czy kubka kakao. Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką doskonale nadaje się, aby zabrać je w podróż czy na piknik za miastem.
Czytaj też:
Nie potrzeba żadnego miksera, żeby je zrobić. Puszyste ciasto maślankowe z wiśniamiCzytaj też:
Pełne jagód i cudownie mięciutkie. Najlepsze jagodzianki zawsze robię z tego przepisu