Ten aromatyczny sos do makaronu robi się sam. Sycący obiad gotowy w pół godziny

Ten aromatyczny sos do makaronu robi się sam. Sycący obiad gotowy w pół godziny

Dodano: 
Pieczona feta z pomidorami
Pieczona feta z pomidorami Źródło: Shutterstock / zi3000
Na to danie mówi się feta pasta, bo sekret polega na upieczeniu z dodatkami wyrazistego w smaku sera. Powstaje kremowy i aromatyczny sos do makaronu.

To danie efektowne, smaczne i sycące. Aż trudno uwierzyć, że wymaga tak mało pracy: wystarczy włożyć składniki na sos do piekarnika, a potem już tylko wymieszać z makaronem. Sos z fetą, pomidorami i czosnkiem jest niezwykle aromatyczny, a pieczona feta sprawia, że całe danie nabiera przyjemnej kremowości.

Jak zrobić sos z pieczoną fetą do makaronu?

Cały sekret feta pasta polega na tym, że popularny ser pod wpływem obróbki termicznej zyskuje niezwykle kremową konsystencję. W połączeniu z pieczonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami tworzy mieszankę idealną. Do dania można wykorzystać dowolne pomidory, także pomidorki koktajlowe. Szczególnie polecamy tu aromatyczne i mięsiste odmiany, chociażby popularne bawole serca.

Do przygotowania dania można wykorzystać dowolny makaron (o dowolnym kształcie). Doskonale sprawdzą się tu rurki czy świderki. Do sosu z fety pasują też makarony pełnoziarniste czy bezglutenowe.

Przepis: Sos z fety i pomidorów

Pyszny dodatek do makaronu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
243 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g sera feta
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówW naczyniu żaroodpornym ułóż fetę, pokrojone pomidory, ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Polej wszystko oliwą, posyp parmezanem, dorzuć listki bazylii.
  2. Pieczenie fety z pomidoramiWłóż wszystko do piekarnika na ok. 25 minut (temperatura 190-200 stopni). Po wyjęciu rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj (jeśli czosnek był w łupinkach, wyciśnij wnętrze do sosu, a łupinki wyrzuć).

Jak zrobić całe danie? Kiedy sos z powyższego przepisu jest gotowy, wystarczy do naczynia dołożyć ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Dania zwykle nie trzeba już dosalać, ze względu na słoną fetę, ale to oczywiście rzecz gustu i jeśli uznasz, że to konieczne, dopraw sos po swojemu. Gotowe danie można dodatkowo posypać tartym parmezanem czy udekorować świeżymi listkami bazylii.

Inne pomysły na pieczoną fetę

Feta pasta to najpopularniejszy, a nie jedyny sposób na wykorzystanie pieczonej fety z pomidorami. Kremowy ser i aromatyczne pomidory mogą być świetnym dodatkiem do pieczywa. To przekąska, którą można zajadać prosto z naczynia, nabierając chrupiącymi kromkami chleba czy bagietki porcje kremowej mieszanki.

Inspiracja: do pieczenia fety z pomidorami można dodać też inne składniki. Mogą to być inne warzywa, np. cukinia czy dynia albo inne zioła, np. rozmaryn czy tymianek.

Czytaj też:
Wziąłem jajka i cukinię. To, co z nich zrobiłem, stało się hitem każdego lata
Czytaj też:
Do pieczarek z patelni dorzucam cukinię. To ekspresowa przekąska, a sekretem są dodatki