Do pieczarek z patelni dorzucam cukinię. To ekspresowa przekąska, a sekretem są dodatki

Do pieczarek z patelni dorzucam cukinię. To ekspresowa przekąska, a sekretem są dodatki

Dodano: 
Pieczarki z cukinią
Pieczarki z cukinią Źródło: Shutterstock / Alessio Orru
Pieczarki z cukinią w tej wersji to genialna przekąska, dodatek do dań lub nawet samodzielne danie. Robi się je łatwo, a smakuje rewelacyjnie.

To danie ekspresowe, które można przyrządzić jako smaczną przekąskę na wieczór, dodać do obiadu albo serwować z dobrym pieczywem. W roli głównej są pieczarki z cukinią, ale również ważne są dodatki.

Jak zrobić pieczarki z cukinią?

Ten przepis to szybkie danie z patelni. Można je opisać krótko, bo chodzi tylko o to, aby przesmażyć wszystkie składniki. Zwróć jednak uwagę na kolejność ich dodawania. Na patelnię oprócz oliwy wrzucamy też masło, które nie tylko znakomicie podkręca smaki, ale też karmelizuje pieczarki, cukinię i cebulę.

Jako dodatkową opcję podaję dodatek suszonych pomidorów z oleju. Jeśli tylko mam je pod ręką, uwielbiam je w tym zestawieniu i zawsze kilka wkrajam do smażenia. Wówczas zamiast zwykłej oliwy często też wykorzystuję oliwę z pomidorów. Suszone pomidory można pominąć, bo wiem, że nie każdy je lubi i nie każdy ma zapas akurat tego produktu w domu, ale warto spróbować pieczarek z cukinią właśnie w wersji z takimi pomidorkami.

Przepis: Pieczarki z cukinią

Pyszna przekąska lub dodatek do dań.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
117 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 4 pomidory suszone w oliwie

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczarki, cukinię, cebulę pokrój. Natkę drobno posiekaj. Jeśli dorzucasz do dania pomidory: pokrój je drobno.
  2. Szykowanie daniaNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz pomidory. Smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż wszystko razem kilka minut, dodaj masło i dorzuć cukinię. Smaż, aż cukinia będzie miękka i lekko się zrumieni, dopraw solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki.

Jak podawać pieczarki z cukinią?

Ja lubię to danie zajadać z dobrą, pełnoziarnistą bułką, ale też często dodatkowo gotowe pieczarki z cukinią posypuję pokruszoną fetą i tak zajadam już bez żadnych dodatków. To oczywiście nie wszystkie możliwości. Tak przygotowane pieczarki można dodać do obiadu, doskonale smakują z wytrawnymi plackami czy naleśnikami, są też świetnym dodatkiem do dań z grilla (zarówno mięs, jak i ryb, czy np. grillowanych ziemniaków). Do pieczarek z cukinią można też serwować zimne sosy, np. sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu.

Czytaj też:
Magda Gessler uwielbia ten smak z dzieciństwa. Zrób kluski śląskie raz, a będziesz wracać co niedzielę
Czytaj też:
Każdy prosi o ten przepis na naleśniki. Ciasto jest elastyczne i nie przywiera do patelni