Pasty kanapkowe to pyszna alternatywa dla wędlin i innych, tradycyjnych dodatków na kanapki. Nasza propozycja na dziś to prosta, zielona pasta do pieczywa z dodatkiem szpinaku oraz ogórków konserwowych. Jest kremowa i wyrazista w smaku.
Jak zrobić zieloną pastę do pieczywa?
Bazą tej pasty jest kremowy, lekko słony serek typu philadelphia (może to być dowolny serek śmietankowy do smarowania kanapek). Wystarczy go zmiksować z dodatkami: w tym przypadku ze świeżym szpinakiem, który doda paście koloru oraz kilkoma listkami rozmarynu, które podkręcą smak i dodadzą ziołowego aromatu. Listki rozmaryny warto przed miksowaniem posiekać.
Dodatkiem, który sprawia, że pasta ma chrupiące kawałki w środku, jest ogórek konserwowy (może to być również ogórek kiszony). Ogórka nie miksujemy, a dodajemy na koniec i mieszamy z pastą.
Rada: jeśli zmiksowany ze szpinakiem serek jest dla ciebie zbyt gęsty, można nieco rozrzedzić jego konsystencję, dodając do miksowania śmietanę, jogurt naturalny lub odrobinę oliwy z oliwek.
Przepis: Pasta kanapkowa ze szpinakiem
Kremowy serek z dodatkami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 157 w każdej porcji
Składniki
- 250 g serka typu philadelphia
- 1 szklanka szpinaku
- 5-6 listków rozmarynu
- 2 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, rozmaryn drobniutko posiekaj.
- Robienie pastyZmiksuj serek, szpinak i rozmaryn. Dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
Jak podawać zieloną pastę kanapkową?
Pasta kanapkowa z naszego przepisu pasuje do każdego pieczywa (także do chlebków chrupkich). Na kanapkach można ją smarować solo, ale można też kłaść na nią inne ulubione dodatki, np. wędzoną rybę (np. łososia lub makrelę), wędlinę (np. szynkę parmeńską lub kiełbasę żywiecką) czy świeże warzywa (np. pomidory, cebulę czy kolorową paprykę).
Ta zielona pasta jest też dobra do smarowania tortilli czy naleśników. Można z jej wykorzystaniem zrobić pyszne przekąski, np. zielone roladki naleśnikowe – wystarczy usmażyć zielone, szpinakowe naleśniki, posmarować taką pastą kanapkową, zawinąć i pokroić na małe porcje na raz. To doskonała przekąska na spotkania i imprezy.
Czytaj też:
Zrobiłem ten makaron zamiast pizzy i... cała rodzina prosiła o dokładkęCzytaj też:
Mama pokazała mi ten trik na mielone z piekarnika. Zero tłuszczu, sam zachwyt