W 25 minut szykuję malinowy sernik. Potem chłodzi się, aż zmieni się w letnią rozkosz

W 25 minut szykuję malinowy sernik. Potem chłodzi się, aż zmieni się w letnią rozkosz

Dodano: 
Sernik malinowy bez pieczenia
Sernik malinowy bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
W sezonie malinowym muszę przynajmniej raz wykorzystać ten przepis. Ten deser jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i zachwyca smakiem.

Taki sernik robiła moja mama, gdy na działce dojrzewały maliny. Mieszała je delikatnie z masą, żeby nie zabarwić całości, tylko stworzyć marmurkowy efekt. Na kruchy spód zawsze szły herbatniki albo ciasteczka owsiane – czasem z dodatkiem migdałów. Pamiętam, jak jadłem masę prosto z miski, a mama udawała, że tego nie widzi. Tego typu desery zawsze pojawiały się na stole latem.

Jak zrobić malinowy sernik na zimno?

Przygotowując spód ciasta, lubię wykorzystywać resztki, które mam pod ręką. Oprócz różnych rodzajów ciasteczek świetnie sprawdzą się też orzeszki, dodają wyjątkowego smaku i przyjemnej chrupkości, która zaskoczy każdego.

Rozgniecione maliny mieszaj bardzo delikatnie, tak aby zachować wyraźnie oddzielne odcienie w masie. Najlepiej sprawdzi się tu drewniany patyczek – subtelnie połączy składniki bez nadmiernego mieszania.

Aby masa dobrze stężała, potrzeba kilku godzin chłodzenia, ale jest na to sposób. Warto podzielić składniki na mniejsze porcje i dodać składniki do miseczek, pucharków lub szklanek. Umieszczenie ich na krótko w zamrażarce przyspieszy proces tężenia. Należy jednak zachować ostrożność – masa powinna stężeć, nie zamarznąć.

Przepis: Sernik malinowy bez pieczenia

Deser, który delikatnie rozpływa się w ustach. Nie tylko dla fanów malin.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników (np. maślanych)
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 150 g świeżych malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki rozdrobnij (ale nie na pył, niech będą lekko chrupiące), połącz z roztopionym w rondelku masłem i wylep dno tortownicy (ok. 22 cm). Schłodź w lodówce 15 minut.
  2. Przygotowanie masyŻelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, odstaw na 5 minut, potem podgrzej do rozpuszczenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. W osobnej misce wymieszaj twaróg z przestudzoną żelatyną, połącz z bitą śmietaną. Ręcznie rozgnieć maliny i delikatnie wmieszaj.
  3. ChłodzenieMasę wyłóż na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem udekoruj malinami i listkami mięty.

Jaki ser jest najlepszy do sernika na zimno?

Aby przygotować taki sernik, można wybrać różne rodzaje sera – każdy z nich nadaje nieco inny smak, ale efekt końcowy zadowoli każdego. Oto kilka propozycji:

  • Mascarpone – kremowy i neutralny, dobrze łączy się z żelatyną, nadaje sernikowi aksamitną strukturę.
  • Serek homogenizowany – lekko słodki i puszysty, nadaje masie lekkości i miękkości, dobry do wersji owocowych.
  • Twaróg w kostce – zbity i kwaśniejszy, po zmieleniu tworzy zwartą, klasyczną strukturę sernika.
  • Serek śmietankowy typu Philadelphia – zwarty i lekko słonawy, stabilizuje masę i ułatwia krojenie.
  • Ricotta – łagodna i miękka, dobrze pasuje do lekkich, kwaskowatych wersji sernika.

Czytaj też:
Słoiczki wypełnij słodkimi warstwami. Ten efektowny deser z lodówki robi się bardzo łatwo
Czytaj też:
Najlepszy sernik na weekend? Zakochasz się po pierwszym kęsie i zrobisz go bez pieczenia