Kupne lody są smaczne i gotowe do jedzenia. Jednak, gdy spojrzymy na ich etykietę, jakoś odechciewa się jeść, a to tego jeszcze wysoka cena. Zamiast więc przepłacać za chemiczne kompozycje, przygotujcie domowe, proste lody. Dziś zapraszam was na lody krówkowe z okruszkami tych cukierków.
Jak przygotować cukierki do lodów?
Lody krówkowe robię z dodatkiem cukierków krówek. Tu najlepiej nadają się kruche krówki, które dadzą się pokruszyć lub posiekać drobno przy użyciu noża. Można co prawda sięgnąć też po krówki-ciągutki, jednak te najlepiej jest rozpuścić z odrobiną śmietanki i przestudzoną masę połączyć z pozostałymi składnikami. Lody będą wtedy gładkie, bez okruszków.
Jak zrobić aksamitne lody krówkowe?
Aksamitne lody z krówek robię na serku homogenizowanym. By nie były zbyt słodkie, używam serka naturalnego. Zwykle łączę go z ubitą śmietanką, a na końcu właśnie z rozdrobnionymi cukierkami. Jeśli jednak chcecie, by lody same w sobie też miały krówkowy smak, serek homogenizowany możecie krótko zmiksować z 1-2 łyżkami masy kajmakowej. Wtedy lody będą miały beżowy kolor.
Przepis: Lody krówkowe
Pyszne lody na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem cukierków krówek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2-3 kruche krówki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukierki odpakuj, drobno posiekaj przy pomocy noża. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
- Łączenie składnikówSerek homogenizowany wymieszaj z bitą śmietaną i posiekanymi cukierkami. Masę przełóż do pojemnika do zamrażania, zamknij, włóż na kilka godzin do zamrażarki. Co godzinę masę przemieszaj łyżką.
Lody krówkowe na patyku
Lody krówkowe możecie też przygotować w wersji na patyku. W tym celu masą należy napełnić np. małe kubeczki po jogurcie lub specjalne pojemniczki i w każdy wcisnąć patyczek. Po zamrożeniu i lekkim ociepleniu powierzchni kubeczka, lody łatwo jest wyciągnąć. Są bardzo wygodne do jedzenia, bo nie trzeba sięgać po wafelki, pucharki czy miseczki.
Czytaj też:
Ekspresowe, zdrowe lody z dwóch składników. Kosztują grosze, a smakują niebiańskoCzytaj też:
Kremowe lody borówkowe zrobisz ekspresowo. Miksujesz i od razu jesz!