Te niezwykłe lody robię z dodatkiem pysznych cukierków. Dzieci zawsze na nie czekają

Te niezwykłe lody robię z dodatkiem pysznych cukierków. Dzieci zawsze na nie czekają

Dodano: 
Lody krówkowe
Lody krówkowe Źródło: Shutterstock / Riju959
Przygotowanie domowych lodów nie jest trudne. Wystarczy tylko połączyć 2-3 składniki i wstawić masę do zamrażarki. Smaki lodów można komponować według uznania. Ja tym razem zrobiłam lody z dodatkiem cukierków, które uwielbiają moje dzieci.

Kupne lody są smaczne i gotowe do jedzenia. Jednak, gdy spojrzymy na ich etykietę, jakoś odechciewa się jeść, a to tego jeszcze wysoka cena. Zamiast więc przepłacać za chemiczne kompozycje, przygotujcie domowe, proste lody. Dziś zapraszam was na lody krówkowe z okruszkami tych cukierków.

Jak przygotować cukierki do lodów?

Lody krówkowe robię z dodatkiem cukierków krówek. Tu najlepiej nadają się kruche krówki, które dadzą się pokruszyć lub posiekać drobno przy użyciu noża. Można co prawda sięgnąć też po krówki-ciągutki, jednak te najlepiej jest rozpuścić z odrobiną śmietanki i przestudzoną masę połączyć z pozostałymi składnikami. Lody będą wtedy gładkie, bez okruszków.

Jak zrobić aksamitne lody krówkowe?

Aksamitne lody z krówek robię na serku homogenizowanym. By nie były zbyt słodkie, używam serka naturalnego. Zwykle łączę go z ubitą śmietanką, a na końcu właśnie z rozdrobnionymi cukierkami. Jeśli jednak chcecie, by lody same w sobie też miały krówkowy smak, serek homogenizowany możecie krótko zmiksować z 1-2 łyżkami masy kajmakowej. Wtedy lody będą miały beżowy kolor.

Przepis: Lody krówkowe

Pyszne lody na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem cukierków krówek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2-3 kruche krówki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukierki odpakuj, drobno posiekaj przy pomocy noża. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
  2. Łączenie składnikówSerek homogenizowany wymieszaj z bitą śmietaną i posiekanymi cukierkami. Masę przełóż do pojemnika do zamrażania, zamknij, włóż na kilka godzin do zamrażarki. Co godzinę masę przemieszaj łyżką.

Lody krówkowe na patyku

Lody krówkowe możecie też przygotować w wersji na patyku. W tym celu masą należy napełnić np. małe kubeczki po jogurcie lub specjalne pojemniczki i w każdy wcisnąć patyczek. Po zamrożeniu i lekkim ociepleniu powierzchni kubeczka, lody łatwo jest wyciągnąć. Są bardzo wygodne do jedzenia, bo nie trzeba sięgać po wafelki, pucharki czy miseczki.

Czytaj też:
Ekspresowe, zdrowe lody z dwóch składników. Kosztują grosze, a smakują niebiańsko
Czytaj też:
Kremowe lody borówkowe zrobisz ekspresowo. Miksujesz i od razu jesz!