Chrupiąca, zdrowa surówka z 3 warzyw. Szybka do zrobienia, pasuje do wielu dań

Chrupiąca, zdrowa surówka z 3 warzyw. Szybka do zrobienia, pasuje do wielu dań

Dodano: 
Surówka z kalarepy
Surówka z kalarepy Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Jeśli znudziła wam się już mizeria i surówka z kapusty, zapraszam na pyszną surówkę z trzech warzyw. Jest chrupiąca, kolorowa i można ją podać do wielu dań obiadowych.

W polskiej kuchni królują surówka z marchewki i mizeria. Każda z nich jest smaczna i zdrowa, ale też każda może się znudzić. Jeśli macie ochotę na pyszną odmianę, podpowiem wam, jak zrobić zdrową surówkę z wykorzystaniem ogórka i marchewki. Wystarczy dorzucić do nich sezonowe warzywo.

Jak rozdrobnić warzywa do surówki?

Warzywa do surówki można pokroić nożem lub zetrzeć na tarce. Wszystko zależy od tego, po jakie warzywa sięgacie i jaki efekt chcecie uzyskać. Większe kawałki typu słupki, z pewnością będą bardziej chrupiące, niż drobne wiórki uzyskane na tarce. Jednak jeśli rozdrabniacie dość twarde i mało soczyste warzywa, lepszym wyborem jest tarka. I tak naprawdę im drobniejsze oczka, tym większy efekt soczystości.

Jak zrobić chrupiącą surówkę z trzech warzyw?

Do przygotowania pysznej surówki z trzech warzyw używam marchewki, świeżego ogórka i kalarepy. Wszystkie te składniki odznaczają się sporą twardością, dlatego surówka wychodzi chrupiąca. Smakowym dopełnieniem tego dodatku do obiadu jest szczypior oraz lekki sos.

Przepis: Surówka z trzech warzyw

Chrupiąca, szybka do zrobienia surówka z marchewki, ogórka i kalarepy

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1 kalarepa
  • szczypior
  • sól, pieprz, cukier
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarchewki i kalarepę obierz ze skórki, pokrój w cienkie słupki. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w słupki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny, wymieszaj.

Do jakich dań obiadowych pasuje surówka z trzech warzyw?

Surówka z marchewki, kalarepy i świeżego ogórka jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca – idealna jako dodatek do wielu dań, szczególnie wiosną i latem. Sprawdza się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Będzie więc pasować do kotletów schabowych i mielonych, do pieczonego kurczaka, szaszłyków, gulaszu czy kiełbasy z rusztu. Można ją także zaserwować do smażonej ryby, placków ziemniaczanych, ziemniaków z koperkiem i masłem.

Czytaj też:
Moja babcia tylko tak robiła pomidory do obiadu. Zawsze znikały z talerza jako pierwsze
Czytaj też:
Do czerwonej kapusty dorzucam zielone warzywa. Lekka i zdrowa surówka do obiadu