To nie jest fit surówka, ponieważ babcia do pomidorów zawsze dodawała śmietanę. I taką wersję najbardziej lubię do dziś, bo przywołuje najlepsze wspomnienia. Takie pomidory ze śmietaną były jedną z najlepszych surówek do obiadu, jakie mogliśmy sobie wyobrazić. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Jak zrobić pomidory do obiadu?
Pomidory do obiadu z przepisu babci to pomidory ze śmietaną i cebulą. W wersji nieco łagodniejszej może to być szczypior. Do tego sól oraz pieprz – i nie trzeba nic więcej. Najlepsze do tej sałatki są duże, mięsiste pomidory malinowe, albo pomidory odmiany bawole serce.
Składniki można wymieszać, a pomidorowa sałatka jest najlepsza, kiedy pomidory lekko zaczną puszczać sok i mieszać ze śmietaną. W nieco odchudzonej wersji sałatkę z pomidorów można zrobić z gęstym jogurtem naturalnym lub ze skyrem. Jednak jeśli ma to być sentymentalny smak babcinej kuchni: postaw na śmietanę.
Przepis: Sałatka z pomidorów
Pyszny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 133 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 200 g śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidory pokrój na kawałki, cebulę posiekaj w kostkę lub piórka.
- Robienie sałatkiDo pomidorów i cebuli dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Do czego podawać sałatkę z pomidorów?
Sałatka z pomidorów u mojej babci zawsze była serwowana do ziemniaków z wody, obowiązkowo z koperkiem i prostymi, tradycyjnymi dodatkami: kotletem mielonym, kotletem schabowy, kawałkiem pieczonego kurczaka, a w wersji bezmięsnej – z jajkiem sadzonym. Taka sałatka jest też doskonałym dodatkiem do mięs z grilla.
Sałatka z pomidorów ze śmietaną jest też pyszna sama w sobie. W upalne dni robię miskę tego przysmaku i kiedy jest zbyt gorąco, aby jeść duży obiad, zajadamy takie pomidory. W tej wersji do miski można wrzucić również ugotowane, wystudzone ziemniaki i zrobić coś w rodzaju sałatki ziemniaczano-pomidorowej.
Czytaj też:
Mieszam kilka składników i mam lekką zupę na upał. Jest tak smaczna, że mogę ją jeść codziennieCzytaj też:
Mało kto tak grilluje białą kiełbasę. Zobacz, co robi różnicę już po pierwszym kęsie