Moja babcia tylko tak robiła pomidory do obiadu. Zawsze znikały z talerza jako pierwsze

Moja babcia tylko tak robiła pomidory do obiadu. Zawsze znikały z talerza jako pierwsze

Dodano: 
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów Źródło: Shutterstock / G.Lenkiewicz
Te pomidory są tak dobre, że często robię je jako samodzielne danie, którym zajadamy się w gorące dni. Nie znam lepszego i prostszego sposobu na to warzywo.

To nie jest fit surówka, ponieważ babcia do pomidorów zawsze dodawała śmietanę. I taką wersję najbardziej lubię do dziś, bo przywołuje najlepsze wspomnienia. Takie pomidory ze śmietaną były jedną z najlepszych surówek do obiadu, jakie mogliśmy sobie wyobrazić. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Jak zrobić pomidory do obiadu?

Pomidory do obiadu z przepisu babci to pomidory ze śmietaną i cebulą. W wersji nieco łagodniejszej może to być szczypior. Do tego sól oraz pieprz – i nie trzeba nic więcej. Najlepsze do tej sałatki są duże, mięsiste pomidory malinowe, albo pomidory odmiany bawole serce.

Składniki można wymieszać, a pomidorowa sałatka jest najlepsza, kiedy pomidory lekko zaczną puszczać sok i mieszać ze śmietaną. W nieco odchudzonej wersji sałatkę z pomidorów można zrobić z gęstym jogurtem naturalnym lub ze skyrem. Jednak jeśli ma to być sentymentalny smak babcinej kuchni: postaw na śmietanę.

Przepis: Sałatka z pomidorów

Pyszny dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
133 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPomidory pokrój na kawałki, cebulę posiekaj w kostkę lub piórka.
  2. Robienie sałatkiDo pomidorów i cebuli dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Do czego podawać sałatkę z pomidorów?

Sałatka z pomidorów u mojej babci zawsze była serwowana do ziemniaków z wody, obowiązkowo z koperkiem i prostymi, tradycyjnymi dodatkami: kotletem mielonym, kotletem schabowy, kawałkiem pieczonego kurczaka, a w wersji bezmięsnej – z jajkiem sadzonym. Taka sałatka jest też doskonałym dodatkiem do mięs z grilla.

Sałatka z pomidorów ze śmietaną jest też pyszna sama w sobie. W upalne dni robię miskę tego przysmaku i kiedy jest zbyt gorąco, aby jeść duży obiad, zajadamy takie pomidory. W tej wersji do miski można wrzucić również ugotowane, wystudzone ziemniaki i zrobić coś w rodzaju sałatki ziemniaczano-pomidorowej.

Czytaj też:
Mieszam kilka składników i mam lekką zupę na upał. Jest tak smaczna, że mogę ją jeść codziennie
Czytaj też:
Mało kto tak grilluje białą kiełbasę. Zobacz, co robi różnicę już po pierwszym kęsie