Siekam botwinkę i wkładam do słoików. To hit domowej spiżarni

Siekam botwinkę i wkładam do słoików. To hit domowej spiżarni

Dodano: 
Botwinka w słoikach
Botwinka w słoikach Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Zupa z botwinki czy chłodnik z botwinki to sezonowe przysmaki, które uwielbiam. Dlatego co roku pakuję botwinkę w słoiki, aby cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Przepis jest prosty i szybki.

Ta botwinka do słoików to jeden z najlepszych przetworów, jakie mam w spiżarni. Taki słoik można potem w kilka chwil zamienić w zupę lub pachnący latem chłodnik. Przepis jest bardzo prosty i poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie mają wielkiej wprawy w robieniu przetworów. Botwinka na zimę będzie gotowa po godzinie.

Jak zrobić botwinkę do słoików?

To jest przepis, w którym prostota jest kluczem smaku. Gwiazdą jest tu botwinka, a dodatki jedynie podkreślają delikatnie jej smak. To też sprawia, że jest potem bardzo uniwersalną bazą do przygotowania pysznej zupy.

Jeśli botwinka jest nieprzerośnięta, a buraczki wręcz szczątkowe, wówczas nie trzeba ich nawet obierać. Jeśli są już większe, trzeba je obrać i drobno pokroić. Czasem pęczek botwinki ma duże, bardzo rozrośnięte liście. Wówczas część z nich zostawiam i wykorzystuję do sałatek, a do słoików pakuję głównie drobno pokrojone gałązki, buraczki i połowę takich liści (również drobno pokrojonych).

Składniki na zalewę wystarczy tylko zagotować i zalać nią botwinkę z czosnkiem i koperkiem. Potem pozostaje już tylko pasteryzacja. Ja pasteryzuję słoiki w piekarniku, bo tak jest mi najwygodniej. Gorące wkładam do piekarnika, włączam grzanie na 110 stopni, a potem wyłączam piekarnik i zostawiam słoiki w środku do ostygnięcia. Botwinkę można też pasteryzować tradycyjnie, gotując słoiki w garnku z wodą. Tak przygotowana botwinka wytrzyma do kolejnego sezonu (u mnie zwykle to się jednak nie udaje, bo zjadamy ją szybciej).

Przepis: Botwinka do słoików

Pyszny pomysł na zachowanie botwinki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
29 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pęczki botwinki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 liście laurowe

na zalewę:

  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBuraczki obierz i drobno pokrój. Łodygi i liście botwinki pokrój drobno. Koperek posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki lub drobne kawałki. Wszystkie składniki na zalewę zagotuj.
  2. Układanie w słoikachPokrojoną botwinkę wymieszaj z koperkiem i wkładaj do słoików. Dołóż czosnek i liście laurowe. Zalej gorącą zalewą, zakręć i pasteryzuj 15-20 minut.

Jak wykorzystać botwinkę ze słoika?

Taka botwinka jest wręcz gotową bazą do zupy. Wystarczy ją podgrzać, zabielić śmietaną, dodać gotowane ziemniaki i gotowe! Nie potrzeba nawet żadnego bulionu, ale oczywiście zupa na bulionie, czy to warzywnym, czy drobiowym, będzie lepsza.

Jeśli robisz chłodnik z takiej botwinki, sprawa jest jeszcze łatwiejsza: wymieszaj botwinkę ze słoika ze śmietaną, jogurtem lub maślanką. Podawaj z ulubionymi dodatkami: u mnie to gotowane jajka i pokrojone w kostkę świeże ogórki oraz świeży koperek.

Czytaj też:
Kroję sezonowe warzywo i zalewam marynatą. Przepis na przepyszny dodatek do kanapek i sałatek
Czytaj też:
Do truskawek dodaję zdrowe ziarenka i robię najlepszy dżem. Bez żelfiksu i bez cukru