By orzeźwić się napojem, wystarczy sięgnąć po zimną wodę. Gdy jednak oprócz orzeźwienia potrzebujemy też nieco energii, warto sięgnąć po lekką przekąskę. Proponuję przygotować ją na bazie arbuza, który doskonale nawadnia, ale też odświeża i energetyzuje. Gdy dodamy do sałatki jeszcze inne składniki, z pewnością podniesiemy jej wartość odżywczą.
Dlaczego warto jeść arbuzy?
Arbuz to nie tylko orzeźwiający letni owoc, ale również bardzo zdrowa przekąska. Doskonale nawadnia, bo w ok. 90% składa się z wody. Dostarcza też likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, a także witamin A, C, B6 oraz potasu i magnezu. Przy tym jest niskokaloryczny, bo 100 g to tylko ok. 30 kcal. Po ten owoc można więc sięgać bez wyrzutów sumienia.
Jak zrobić lekką sałatkę-przekąskę z arbuzem?
Do lekkiej sałatki-przekąski z arbuzem dorzucam też inne składniki, które dobrze komponują się smakowo i kolorystycznie. A mianowicie stawiam na świeży ogórek, który również jest orzeźwiający i nawadniający, a przy tym przyjemnie chrupie. Sałatkę posypuję pokruszoną fetą, która świetnie przełamuje słodycz arbuza, a przy okazji wzbogaca organizm w elektrolity, co jest ważne w czasie upału. Dopełnieniem całości są listki świeżej mięty – orzeźwiające i apetyczne.
Przepis: Sałatka-przekąska z arbuzem
Orzeźwiająca, lekka sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem feta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 155 w każdej porcji
Składniki
- 1/4 średniej wielkości arbuza
- 1 ogórek sałatkowy
- 150 g sera feta
- listki świeżej mięty
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówArbuz oczyść ze skóry i pestek, pokrój go w sporą kostkę. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na cztery części, a potem pokrój w grubsze plasterki. Ser feta pokrusz, listki mięty opłucz.
- Łączenie składnikówKawałki arbuza wymieszaj z ogórkiem. Posyp je pokruszoną fetą i listkami świeżej mięty. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Czym można wzbogacić sałatkę z arbuzem?
Do sałatki z arbuzem można też dodać inne składniki. Doskonale będą pasować np.: rukola, roszponka, czerwona cebula, czarne oliwki i rozmaite orzechy. Jeśli chodzi o mięsny dodatek, dobrze sprawdzą się pokrojone na kawałki plasterki szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej.
Czytaj też:
Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzyCzytaj też:
Sałatka z południa Francji, którą robię co tydzień. Sprawdź mój sekretny przepis