Sernik z truskawkami i galaretką to u mnie weekendowy przebój. Rodzina zamawia go co tydzień

Sernik z truskawkami i galaretką to u mnie weekendowy przebój. Rodzina zamawia go co tydzień

Dodano: 
Sernik z galaretką
Sernik z galaretką Źródło: Shutterstock / nelea33
Nie ma szans, by w czerwcowy weekend nie było u mnie tego sernika. Robię go od lat, bo cała rodzina za nim przepada. Na szczęście choć wygląda okazale, jest nietrudny do przygotowania. Gorąco go polecam.

Gdy robi się ciepło, moja rodzina z automatu przestawia się na desery. Zamiast sernika pieczonego, woli ten na zimno. W sumie, bardzo dobrze, bo nawet nie trzeba uruchamiać piekarnika, a pracy przy tym łakociu nie jest dużo. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że to ciasto bez pieczenia po przygotowaniu musi spędzić w lodówce kilka godzin.

Jak zrobić spód do sernika na zimno?

Sernik na zimno można przygotować nawet bez spodu, jednak spód wprowadzi ciekawą strukturę. Najłatwiej zrobić go z ciastek, np. herbatników, krakersów. Można też zamienić je w masę ciasteczkową. Wystarczy zblendować herbatniki na proszek i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Taką masą wystarczy wylepić dno tortownicy i zastudzić. Jeśli zaś chcecie jednak użyć piekarnika, spód ciasteczkowy możecie też podpiec. Wystarczy ok. 12-15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Jak zrobić sernik na zimno z galaretką?

Robiąc sernik na zimno, najpierw rozpuszczam galaretkę i żelatynę, a potem przygotowuję ciasteczkowy spód. W międzyczasie przygotowuję podstawę sernika, czyli masę sernikową. Przyrządzam ją z twarogu sernikowego i bitej śmietany i zestalam żelatyną. Na spód wylewam tężejącą już masę, bo wcześniej układam na nim połówki truskawek i nie chcę, by się przewróciły. Gdy masa sernikowa stężeje, pozostaje już tylko pokryć ją galaretką i całość zastudzić.

Przepis: Sernik z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno na spodzie ciasteczkowym bez pieczenia z dodatkiem truskawek i galaretki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników
  • 80 g masła

Na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 50-80 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 300 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówŻelatynę namocz w ok. 50 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź. Galaretkę rozpuść w ok. 400 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj, każdą przekrój wzdłuż na połowę.
  2. Przygotowanie spoduHerbatniki rozdrobnij na proszek w malakserze lub w woreczku przy użyciu wałka. Masło rozpuść, dodaj do ciastek, wymieszaj. Masą wyłóż spód tortownicy, dociśnij, schłodź.
  3. Przygotowanie masyPołówki truskawek ustaw wokół rantu tortownicy na ciasteczkowym spodzie, skierowując je przekrojem do blachy. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią, połącz ze schłodzoną żelatyną, a potem z bitą śmietaną. Masę przelej do tortownicy, uważając, by nie poprzewracać truskawek. Całość zastudź w lodówce.
  4. Dekorowanie galaretkąNa zastudzoną masę sernikową wylej tężejącą galaretkę. Wyrównaj jej powierzchnię. Tortownicę przykryj kawałkiem folii spożywczej. Wstaw ją na kilka godzin do lodówki, by deser stężał.

Inna wersja sernika z galaretką

Sernik z galaretką i truskawkami można też przygotować nieco inaczej. Zamiast twarogu sernikowego można użyć mieszanki serka mascarpone i jogurtu naturalnego. Truskawki ułożyć zaś na zastudzonej masie sernikowej i zalać tężejącą galaretką. Też będzie smacznie i pięknie.

Czytaj też:
To ciasto smakuje każdemu. Prosty przepis na biszkopt z puszystym kremem i truskawkami
Czytaj też:
Tę roladę mama robiła tylko na święta. Teraz piekę ją na weekend do kawy. Spróbuj tego deseru