Gdy robi się ciepło, moja rodzina z automatu przestawia się na desery. Zamiast sernika pieczonego, woli ten na zimno. W sumie, bardzo dobrze, bo nawet nie trzeba uruchamiać piekarnika, a pracy przy tym łakociu nie jest dużo. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że to ciasto bez pieczenia po przygotowaniu musi spędzić w lodówce kilka godzin.
Jak zrobić spód do sernika na zimno?
Sernik na zimno można przygotować nawet bez spodu, jednak spód wprowadzi ciekawą strukturę. Najłatwiej zrobić go z ciastek, np. herbatników, krakersów. Można też zamienić je w masę ciasteczkową. Wystarczy zblendować herbatniki na proszek i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Taką masą wystarczy wylepić dno tortownicy i zastudzić. Jeśli zaś chcecie jednak użyć piekarnika, spód ciasteczkowy możecie też podpiec. Wystarczy ok. 12-15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić sernik na zimno z galaretką?
Robiąc sernik na zimno, najpierw rozpuszczam galaretkę i żelatynę, a potem przygotowuję ciasteczkowy spód. W międzyczasie przygotowuję podstawę sernika, czyli masę sernikową. Przyrządzam ją z twarogu sernikowego i bitej śmietany i zestalam żelatyną. Na spód wylewam tężejącą już masę, bo wcześniej układam na nim połówki truskawek i nie chcę, by się przewróciły. Gdy masa sernikowa stężeje, pozostaje już tylko pokryć ją galaretką i całość zastudzić.
Przepis: Sernik z truskawkami i galaretką
Sernik na zimno na spodzie ciasteczkowym bez pieczenia z dodatkiem truskawek i galaretki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników
- 80 g masła
Na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego
- 50-80 g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 300 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówŻelatynę namocz w ok. 50 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź. Galaretkę rozpuść w ok. 400 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj, każdą przekrój wzdłuż na połowę.
- Przygotowanie spoduHerbatniki rozdrobnij na proszek w malakserze lub w woreczku przy użyciu wałka. Masło rozpuść, dodaj do ciastek, wymieszaj. Masą wyłóż spód tortownicy, dociśnij, schłodź.
- Przygotowanie masyPołówki truskawek ustaw wokół rantu tortownicy na ciasteczkowym spodzie, skierowując je przekrojem do blachy. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią, połącz ze schłodzoną żelatyną, a potem z bitą śmietaną. Masę przelej do tortownicy, uważając, by nie poprzewracać truskawek. Całość zastudź w lodówce.
- Dekorowanie galaretkąNa zastudzoną masę sernikową wylej tężejącą galaretkę. Wyrównaj jej powierzchnię. Tortownicę przykryj kawałkiem folii spożywczej. Wstaw ją na kilka godzin do lodówki, by deser stężał.
Inna wersja sernika z galaretką
Sernik z galaretką i truskawkami można też przygotować nieco inaczej. Zamiast twarogu sernikowego można użyć mieszanki serka mascarpone i jogurtu naturalnego. Truskawki ułożyć zaś na zastudzonej masie sernikowej i zalać tężejącą galaretką. Też będzie smacznie i pięknie.
Czytaj też:
To ciasto smakuje każdemu. Prosty przepis na biszkopt z puszystym kremem i truskawkamiCzytaj też:
Tę roladę mama robiła tylko na święta. Teraz piekę ją na weekend do kawy. Spróbuj tego deseru