Nie wiesz, co zjeść? Te wytrawne rollsy uratowały niejeden mój wieczór. Zrób je choć raz

Nie wiesz, co zjeść? Te wytrawne rollsy uratowały niejeden mój wieczór. Zrób je choć raz

Dodano: 
Rollsy z serem i szynką
Rollsy z serem i szynką Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Jeśli szukacie pomysłu na dobrą przekąskę, mogę polecić wam szybkie rollsy. Do ich przygotowania wystarczy ciasto francuskie i dwa popularne dodatki. Świeżo upieczone ślimaczki smakują doskonale o każdej porze dnia.

W mojej lodówce zawsze leży paczka lub dwie gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, jak tylko przyjdzie nam ochota na chrupiącą przekąskę, robię ją w 15 minut, a na drugie 15 wstawiam do piekarnika. W ten sposób często przygotowuję na przykład wytrawne rollsy, które są w stanie zastąpić nawet kanapki.

Jaki farsz włożyć do wytrawnych rollsów?

Do wytrawnych rollsów warto włożyć prosty farsz ze składników, które bez wyciekania dadzą się zrolować z ciastem. Ja zawsze stawiam na ser np. żółty, pleśniowy, mozzarellę, który łączę z różnymi składnikami. Czasem jest to wędlina, np. wędzony boczek, szynka, szynka dojrzewająca, a czasem warzywa, np. papryka, cukinia, oliwki.

Jak zrobić wytrawne rollsy na przekąskę?

Te wytrawne rollsy przekąskowe robi się szybko i łatwo. Wystarczy rozłożyć na rozwiniętym cieście francuskim warstwę żółtego sera, a potem ułożyć na niej plasterki szynki i całość posypać posiekanymi ziołami. Po zrolowaniu powstały rulon trzeba pokroić w grubsze plastry i ułożyć je przekrojem do góry na blasze do pieczenia.

Przepis: Wytrawne rollsy

Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane serem, szynką i ziołami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 150 g sera żółtego w plasterkach
  • 200 g szynki w plasterkach
  • świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Nadziewanie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki 15 minut przed przyrządzaniem. Rozwiń je, ułóż na nim warstwę plasterków sera żółtego, tak by na siebie nachodziły, a potem podobnie warstwę plasterków szynki. Posyp posiekanymi ziołami, zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  2. Pieczenie przekąskiOtrzymany rulon pokrój w plastry o szerokości 2-3 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciem do góry. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rollsy piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Jak podać wytrawne rollsy?

Wytrawne ślimaczki doskonale sprawdzą się jako przekąska, drugie śniadanie czy kolacja. Najlepiej smakują podane na ciepło – od razu po upieczeniu lub po podgrzaniu. Można do nich zaserwować sos, np. czosnkowy, jogurtowo-ziołowy, słodko-ostry z chili, pomidorowy, serowy czy guacamole.

Czytaj też:
Ta tarta jest niczym pizza. Robię ją szybko na gotowym cieście i podaję na kolację
Czytaj też:
Pyszną kolację zrobisz z gotowego ciasta. Niewiele pracy, a każdy się najada