To jeden z najsmaczniejszych obiadów na słodko. Połączenie delikatnego ciasta i owoców zachwyca

To jeden z najsmaczniejszych obiadów na słodko. Połączenie delikatnego ciasta i owoców zachwyca

Dodano: 
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Macie ochotę na wyjątkowe danie obiadowe? Przygotujcie knedle z owocami. Wychodzą delikatne i słodkawe, ale są bardzo pożywne i smaczne, bo robi się je z wyjątkowego ciasta. Tę potrawę mogłabym jeść codziennie.

Obiady na słodko największym powodzeniem cieszą się w ciepłe dni. Są bowiem lekkie i orzeźwiające i zjada się je z wielką przyjemnością. Doskonałym pomysłem na taki obiad są knedle z owocami. Moja rodzina najbardziej lubi, gdy nadziewam je truskawkami, więc sezon na to danie w moim domu rusza w czerwcu.

Z jakiego ciasta zrobić knedle?

Ciasto na knedle z owocami robi się zwykle z gotowanych ziemniaków lub twarogu. Pierwsze przypomina nieco ciasto na kopytka, drugie bardziej ciasto na pierogi leniwe. Można też w cieście połączyć gotowane ziemniaki i twaróg. W ten sposób ciasto będzie miało zalety obu składników i będzie pożywne.

Jak zrobić knedle z truskawkami?

Moje ulubione knedle z truskawkami robię zwykle z ciasta twarogowego. Jest delikatniejsze od ciasta ziemniaczanego i doskonale pasuje do aromatycznych truskawek. Ciasto dzielę na kawałki, każdy rozpłaszczam na dłoni i zawijam w niego całe truskawki lub ich połówki. Owoce warto wcześniej obtoczyć w cukrze, by były słodsze.

Przepis: Knedle z truskawkami

Knedle z ciasta twarogowego nadziewane truskawkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
515 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 duże jajko
  • ok. 180 g mąki pszennej
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 500 g średniej wielkości truskawek
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Twaróg włóż do miski, rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę. Dodaj do niego jajko, szczyptę soli i cukier waniliowym. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, a potem zagniataj, aż otrzymasz elastyczne, miękkie ciasto (może się lekko kleić).
  2. Formowanie knedliZ ciasta odrywaj kawałki, formuj z nich kulki i spłaszczaj je na dłoni. Na każdy placuszek połóż truskawkę obtoczoną w cukrze, oblep ją ciastem, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulkę.
  3. Gotowanie knedliKnedle kładź na gorącą, osoloną wodę. Gotuj 3-4 minuty, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, podaj z ulubionym dodatkiem.

Jak podać knedle z truskawkami?

Knedle z truskawkami podaję zwykle obtoczone w tartej bułce zrumienionej na maśle i posypane cukrem. Można też jednak polać je stopionym masłem i posypać cukrem albo podać z kwaśną śmietaną czy jogurtem naturalnym. Aromatycznym dodatkiem do tej potrawy będzie też cukier wanilinowy lub cynamon. Można je wymieszać z cukrem, którym posypuje się knedle.

Czytaj też:
Te kluski kładzione robię za grosze. Spróbuj raz, a będziesz gotować je co tydzień
Czytaj też:
Te knedle robi się z zaskakującego składnika. Są pyszne i bardzo ekonomiczne