Te knedle robi się z zaskakującego składnika. Są pyszne i bardzo ekonomiczne

Te knedle robi się z zaskakującego składnika. Są pyszne i bardzo ekonomiczne

Dodano: 
Knedle tyrolskie
Knedle tyrolskie Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Klasyczne knedle to kluski z gotowanych ziemniaków lub twarogu. Do ich przygotowania można też jednak wykorzystać inny składnik. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a na obiadowym talerzu pojawi się pyszny dodatek.

Ja i moja rodzina jesteśmy wielbicielami wszelkich klusek. Od prostego makaronu zacząwszy, a na knedlach skończywszy. Jeszcze do niedawna znałam tylko knedle z gotowanych ziemniaków albo twarogu, które najczęściej robiłam w sezonie owocowym. Jednak od kiedy spróbowałam knedli tyrolskich, na stałe włączyłam je do domowego repertuaru.

Jak zrobić knedle tyrolskie?

Knedle tyrolskie robi się z czerstwego pieczywa. I jest to świetny sposób na wykorzystanie tego, co często w naszych domach się marnuje. By zamienić je w pyszne kluski, biały chleb i bułki należy namoczyć w mleku, a potem połączyć z kilkoma dodatkami. Te knedle są pożywne, pełne smaku i bardzo ekonomiczne.

Z czym podać knedle tyrolskie?

Knedle tyrolskie można podać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je z kapustą duszoną, ale można też podać je np. z masłem czosnkowym lub szałwiowym, z sosem grzybowym, z okrasą z cebuli i boczku, z kwaśną śmietaną i koperkiem, a nawet w rosole. Świetnie też będą smakować podsmażone na maśle, podane na patelni, jako danie główne.

Przepis: Knedle tyrolskie

Pożywne knedle z czerstwego pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
austriacka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g czerstwego białego chleba lub bułek
  • ok. szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki mąki w razie potrzeby

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPieczywo pokrój w kostkę, zalej mlekiem, odstaw na ok. 15 minut, by zmiękło. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj posiekany boczek, smaż razem do lekkiego zrumienienia.
  2. Łączenie składnikówDo masy z pieczywa dodaj cebulę z boczkiem, jajka, posiekaną natkę, trochę soli i pieprzu. Składniki dobrze wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj do niej mąkę.
  3. Formowanie i gotowanieZwilżonymi dłońmi formuj z masy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Gotuj je w osolonym wrzątku ok. 5 minut lub na parze ok. 15 minut. Podawaj z ulubionym dodatkiem.

Jak zrobić kapustę duszoną do knedli tyrolskich?

Najbardziej klasyczny dodatek do knedli tyrolskich, czyli duszoną kapustę zrobicie następująco. Cebulę posiekajcie, podsmażcie na smalcu lub oleju w rondlu. Dodajcie ok. 500 g poszatkowanej, kiszonej kapusty, posiekane jabłko, a także liść laurowy i po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Całość duście pod przykryciem 20-30 minut, aż kapusta zmięknie i nabierze smaku.

Czytaj też:
Ziemniaczane kluski z tym farszem to hit. Gotowe w 40 minut, a twoi bliscy będą zachwyceni
Czytaj też:
Moje knedle nadziewam nietypowym farszem. Świetnie smakują ze smażoną cebulką