Ja i moja rodzina jesteśmy wielbicielami wszelkich klusek. Od prostego makaronu zacząwszy, a na knedlach skończywszy. Jeszcze do niedawna znałam tylko knedle z gotowanych ziemniaków albo twarogu, które najczęściej robiłam w sezonie owocowym. Jednak od kiedy spróbowałam knedli tyrolskich, na stałe włączyłam je do domowego repertuaru.
Jak zrobić knedle tyrolskie?
Knedle tyrolskie robi się z czerstwego pieczywa. I jest to świetny sposób na wykorzystanie tego, co często w naszych domach się marnuje. By zamienić je w pyszne kluski, biały chleb i bułki należy namoczyć w mleku, a potem połączyć z kilkoma dodatkami. Te knedle są pożywne, pełne smaku i bardzo ekonomiczne.
Z czym podać knedle tyrolskie?
Knedle tyrolskie można podać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je z kapustą duszoną, ale można też podać je np. z masłem czosnkowym lub szałwiowym, z sosem grzybowym, z okrasą z cebuli i boczku, z kwaśną śmietaną i koperkiem, a nawet w rosole. Świetnie też będą smakować podsmażone na maśle, podane na patelni, jako danie główne.
Przepis: Knedle tyrolskie
Pożywne knedle z czerstwego pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- austriacka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 690 w każdej porcji
Składniki
- 350 g czerstwego białego chleba lub bułek
- ok. szklanka mleka
- 3 jajka
- 150 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki mąki w razie potrzeby
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczywo pokrój w kostkę, zalej mlekiem, odstaw na ok. 15 minut, by zmiękło. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj posiekany boczek, smaż razem do lekkiego zrumienienia.
- Łączenie składnikówDo masy z pieczywa dodaj cebulę z boczkiem, jajka, posiekaną natkę, trochę soli i pieprzu. Składniki dobrze wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj do niej mąkę.
- Formowanie i gotowanieZwilżonymi dłońmi formuj z masy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Gotuj je w osolonym wrzątku ok. 5 minut lub na parze ok. 15 minut. Podawaj z ulubionym dodatkiem.
Jak zrobić kapustę duszoną do knedli tyrolskich?
Najbardziej klasyczny dodatek do knedli tyrolskich, czyli duszoną kapustę zrobicie następująco. Cebulę posiekajcie, podsmażcie na smalcu lub oleju w rondlu. Dodajcie ok. 500 g poszatkowanej, kiszonej kapusty, posiekane jabłko, a także liść laurowy i po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Całość duście pod przykryciem 20-30 minut, aż kapusta zmięknie i nabierze smaku.
Czytaj też:
Ziemniaczane kluski z tym farszem to hit. Gotowe w 40 minut, a twoi bliscy będą zachwyceniCzytaj też:
Moje knedle nadziewam nietypowym farszem. Świetnie smakują ze smażoną cebulką