Ja i moja rodzina jesteśmy wielbicielami wszelkich klusek. Od prostego makaronu zacząwszy, a na knedlach skończywszy. Jeszcze do niedawna znałam tylko knedle z gotowanych ziemniaków albo twarogu, które najczęściej robiłam w sezonie owocowym. Jednak od kiedy spróbowałam knedli tyrolskich, na stałe włączyłam je do domowego repertuaru.
Jak zrobić knedle tyrolskie?
Knedle tyrolskie robi się z czerstwego pieczywa. I jest to świetny sposób na wykorzystanie tego, co często w naszych domach się marnuje. By zamienić je w pyszne kluski, biały chleb i bułki należy namoczyć w mleku, a potem połączyć z kilkoma dodatkami. Te knedle są pożywne, pełne smaku i bardzo ekonomiczne.
Z czym podać knedle tyrolskie?
Knedle tyrolskie można podać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je z kapustą duszoną, ale można też podać je np. z masłem czosnkowym lub szałwiowym, z sosem grzybowym, z okrasą z cebuli i boczku, z kwaśną śmietaną i koperkiem, a nawet w rosole. Świetnie też będą smakować podsmażone na maśle, podane na patelni, jako danie główne.
Przepis: Knedle tyrolskie
Pożywne knedle z czerstwego pieczywa
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - austriacka
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 690 w każdej porcji
 
Składniki
- 350 g czerstwego białego chleba lub bułek
 - ok. szklanka mleka
 - 3 jajka
 - 150 g boczku wędzonego
 - 1 duża cebula
 - 3 łyżki masła
 - natka pietruszki
 - sól, pieprz
 - 3-4 łyżki mąki w razie potrzeby
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczywo pokrój w kostkę, zalej mlekiem, odstaw na ok. 15 minut, by zmiękło. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj posiekany boczek, smaż razem do lekkiego zrumienienia.
 - Łączenie składnikówDo masy z pieczywa dodaj cebulę z boczkiem, jajka, posiekaną natkę, trochę soli i pieprzu. Składniki dobrze wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj do niej mąkę.
 - Formowanie i gotowanieZwilżonymi dłońmi formuj z masy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Gotuj je w osolonym wrzątku ok. 5 minut lub na parze ok. 15 minut. Podawaj z ulubionym dodatkiem.
 
Jak zrobić kapustę duszoną do knedli tyrolskich?
Najbardziej klasyczny dodatek do knedli tyrolskich, czyli duszoną kapustę zrobicie następująco. Cebulę posiekajcie, podsmażcie na smalcu lub oleju w rondlu. Dodajcie ok. 500 g poszatkowanej, kiszonej kapusty, posiekane jabłko, a także liść laurowy i po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Całość duście pod przykryciem 20-30 minut, aż kapusta zmięknie i nabierze smaku.
Czytaj też:
Ziemniaczane kluski z tym farszem to hit. Gotowe w 40 minut, a twoi bliscy będą zachwyceniCzytaj też:
Moje knedle nadziewam nietypowym farszem. Świetnie smakują ze smażoną cebulką
