Na patelnię wrzuć cebulę i jeden tani owoc. Pyszny dodatek do chleba i mięs

Na patelnię wrzuć cebulę i jeden tani owoc. Pyszny dodatek do chleba i mięs

Dodano: 
Krojenie cebuli
Krojenie cebuli Źródło: Shutterstock / New Africa
Duszona cebula z tego przepisu to danie niezwykle proste. To genialny dodatek do pieczywa, ale też różnego rodzaju mięs.

Cebula duszona w tej wersji to cebula z jabłkiem. Smaku dodaje masło i najprostsze przyprawy: sól i pieprz. Ten cebulowy przysmak można rozsmarować na chlebie niczym smalec czy pastę kanapkową. To jednocześnie dodatek, który nie zrujnuje kieszeni.

Jak zrobić cebulę duszoną z jabłkiem?

Najpierw trzeba zeszklić cebulę na odrobinie tłuszczu, w tym przypadku masła. Ale tu od razu rada i inspiracja: cebulę można przesmażyć również na wytopionym boczku wędzonym. Na podane w przepisie proporcje wystarczy ok. 50 g boczku. Pokrój go wówczas w kostkę, wrzuć na patelnię, a kiedy tłuszcz się ładnie wytopi, dodaj cebulę i dalej postępuj jak w przepisie. Podczas duszenia cebulę można podlać odrobiną wody, ale nie przesadź z jej ilością.

Do przygotowania przysmaku można użyć dowolnego jabłka. Świetnie sprawdzi się np. szara reneta czy antonówka, czyli jabłka o kwaśnym smaku.

Przepis: Duszona cebula

Pyszny dodatek do pieczywa, mięs i ziemniaków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
269

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę pokrój w kostkę lub cienkie piórka. Obrane jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Duszenie cebuliCebulę podsmaż krótko na maśle, aż się zeszkli. Podlej odrobiną wody, przykryj i duś ok. 4 minut. Dodaj jabłko i duś jeszcze 1-2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Jak podawać duszoną cebulę?

Cebulę z jabłkiem możesz kłaść na kanapki. Weź kromkę dobrego pieczywa lub chrupiącą bułkę i pyszna przekąska gotowa. Do takiej cebulki doskonale pasują wszelkie kiszonki czy pikle. Na chleb z cebulą połóż plasterki ogórka kiszonego, marynowanych pieczarek czy papryki. Takie dodatki szczególnie dobrze sprawdzą się dla wersji cebuli robionej na boczku. Cebulka będzie idealnie pasowała do kanapek z mięsem czy domowych burgerów.

Taka cebula jest dobrym dodatkiem do mięs czy ziemniaków. Może służyć za coś w rodzaju gęstego sosu czy dipu. Dla świeżości i lekkości gotową cebulkę można posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.

Czytaj też:
To jest lepsze od pizzy! Prosty przepis na aromatyczny placek z cebulą i kiełbasą