Lubię robić ciasta bez pieczenia, bo nie mogą się nie udać. A jeszcze bardziej lubię je jeść, bo są bardzo smaczne. W szczególności preferuję te z dodatkiem kruchych herbatników lub na spodzie przygotowanym na ich bazie. Połączenie kruchego ciasta i słodkiej masy bardzo mi odpowiada. A gdy jeszcze dorzuci się czekoladę i orzechy, to po prostu niebo w gębie.
Jak zrobić kruchy spód bez pieczenia?
Kruchy spód bez pieczenia robi się z herbatników. Trzeba je rozkruszyć na proszek np. w robocie kuchennym lub przy pomocy wałka do ciasta (ciastka warto wcześniej umieścić w foliowym woreczku). Rozdrobnione ciastka miesza się z roztopionym masłem i otrzymaną masą wylepia się spód formy. Po stężeniu w lodówce spód jest gotowy do użycia.
Jak zrobić warstwowe ciasto bez pieczenia?
Warstwowe ciasto bez pieczenia przygotowuję z trzech blatów ciasta kruchego otrzymanego z herbatników. Przekładam je dwoma słodkimi masami i dekoruję polewą czekoladową oraz orzechami. Ten deser jest niezwykle smaczny i wprost rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, więc możecie go przygotować nawet i dziś.
Przepis: Warstwowe ciasto bez pieczenia
Kruche blaty ciasta przekładane słodkimi masami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 400 g herbatników
- 120 g masła
- 1/2 słoiczka konfitury malinowej
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki 30%
- ok. 70 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spodówHerbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij na proszek. Dodaj do nich stopione masło, chwilę zmiksuj. Masę podziel na trzy części. Każdą osobno przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieć łyżką, by składniki zlepiły się. Schłodź w lodówce.
- Przekładanie ciastaPierwszy blat ciasta posmaruj konfiturą i przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Drugi blat posmaruj masą kajmakową, przykryj trzecim blatem, dociśnij.
- Dekorowanie ciastaŚmietankę dobrze podgrzej, dodaj do niej kawałki czekolady. Pozostaw na kilka minut, by czekolada zmiękła, całość wymieszaj. Masą posmaruj ciasto, posyp orzechami, schłodź, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wskazówka: Orzechy można wcześniej podprażyć na suchej patelni, by zrobiły się bardziej kruche i aromatyczne.
Czym przełożyć warstwowe ciasto bez pieczenia?
Kruche, warstwowe ciasto bez pieczenia można przełożyć różnymi słodkimi masami. Ja sięgam po konfiturę malinową i masę kajmakową. Jednak dobrze też sprawdzą się np.: krem czekoladowo-orzechowy, konfitura pomarańczowa czy dżem z czarnej porzeczki.
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie, układam truskawki i serek. Ten deser to u mnie hitCzytaj też:
Smaruję ciasto francuskie słodką masą i robię chrupiące świderki. Są pyszne i efektowne