Tradycyjna pizza wymaga czasu na wyrastanie ciasta. Pizza z cukinii to genialne rozwiązanie, które bazuje na sprytnym wykorzystaniu zdrowego warzywa jako niskowęglowodanowego i bogatego w składniki odżywcze spodu. Na warzywnym spodzie lądują ulubione dodatki – u nas klasyczne i lubiane połączenie sera żółtego, aromatycznej wędliny i słodkiej papryki.
Dlaczego warto przygotować minipizze z cukinii?
Minipizze z cukinii świetnie sprawdzają się jako codzienna przegryzka oraz element imprezowego menu. Dzięki zastąpieniu klasycznego ciasta do pizzy spodem z tartej cukinii można bez problemu przemycić do diety dodatkową porcję zdrowych warzyw.
Ekspresowe przygotowanie pozwala zaoszczędzić sporo czasu i energii – samo pieczenie jest równie szybkie, jak przygotowanie potrawy. Jeżeli nie chcesz korzystać z piekarnika, robiąc małą porcję dania, to możesz najpierw obsmażyć spód na patelni, ułożyć dodatki i podgrzewać pod przykryciem, aż ser się roztopi.
Jak zrobić minipizze z cukinii?
Pizzeryny z cukinii są nie tylko szybkie, ale także bezproblemowe w przygotowaniu. Najważniejszym etapem jest zrobienie warzywnego spodu. Cukinia to warzywo, które zawiera bardzo dużo wody, więc trzeba ją odcisnąć przed dodaniem jajek oraz mąki. Na minipizze wybieram niewielkie, młode cukinie, które ścieram razem ze skórką na tarce o dużych oczkach, lekko solę, odstawiam na 5 minut, a następnie wykładam na drobne sitko i odsączam.
Odsączoną cukinię mieszam z roztrzepanymi jajkami, mąką pszenną (możesz również użyć mąki pełnoziarnistej), formuję na wyłożonej papierem do pieczenia blasze niewielkie placki, lekko podpiekam, a następnie wykładam dodatki i ponownie wstawiam do piekarnika.
Przepis: Minipizze z cukinii
Ta szybka przekąska smakuje genialnie i zawsze robi wrażenie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 2 średnie cukinie
- 2 małe jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 200 g żółtego sera
- 100 g salami
- 1 mała papryka żółta
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na spódCukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz warzywo solą, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Gdy cukinia puści wodę, wyłóż ją na sitko i odciśnij. Odciśniętą cukinię wymieszaj z jajkami, mąką pszenną, oliwą z oliwek i przyprawą do pizzy. Dopraw masę na spód solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie i pieczenie spodówNa wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformuj niewielkie placki. Piecz spody w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10 minut.
- Nakładanie dodatków i dopiekanieNa gorące spody wyłóż starty na tarce ser, plastry salami oraz pokrojoną w małą kostkę lub paseczki paprykę i posyp roztartym oregano. Wstaw minipizze do piekarnika jeszcze na 5-8 minut.
Jak podawać minipizze z cukinii?
To genialne danie z cukinii podaję od razu po przygotowaniu jako ciepłą przekąskę, przystawkę oraz dodatek m.in. do grillowanego mięsa, kremowych zup i sałatek (np. sałatki z pomidorków koktajlowych, mieszanki sałat oraz oliwek).
Smak spodów z cukinii oraz dodatków świetnie komponuje się z różnymi sosami. Jako dodatek do przekąski podaję klasyczny ketchup, lekki sos czosnkowy lub sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek, a także bardziej wyraziste w smaku dodatki (np. sos sriracha).
Czytaj też:
Ścieram cukinię i dodaję pożywny składnik. Te placki są lepsze nawet od ziemniaczanychCzytaj też:
To danie robi furorę! Zapiekanka z cukinii i mozzarelli, którą pokochasz od pierwszego kęsa