Bakłażan, kolorowe papryki, aromatyczna cebula, oliwa z oliwek i proste przyprawy – tak niewiele potrzeba, żeby stworzyć warzywne danie, które zachwyca bogatym smakiem i cieszy oko feerią barw. U mnie w domu jemy je solo oraz zamiast surówki do obiadu. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz zrobić zachwycającego bakłażana z warzywami sauté.
Co to właściwie znaczy „sauté”?
To francuskie słowo oznacza „skakać” i odnosi się do szybkiego smażenia składników na niewielkiej ilości gorącego tłuszczu, często w ruchu (składniki są podrzucane na patelni). Dzięki szybkiemu smażeniu warzywa zachowują swój kształt, jędrność i intensywny kolor. Ta technika smażenia doskonale sprawdza się nie tylko w przypadku warzyw, ale także owoców morza, makaronów i ryżu.
Dlaczego warto wypróbować ten przepis na bakłażana?
Bakłażan, choć często niedoceniany, jest fantastyczną bazą dla wielu dań. Jego gąbczasty miąższ doskonale wchłania smaki przypraw i innych składników. W połączeniu z kolorowymi paprykami, cebulą oraz czosnkiem bakłażan smakuje fenomenalnie, ale sekret dania z poniższego przepisu tkwi w sposobie przygotowania.
Bakłażan z warzywami sauté to doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację bez mięsa, a także dodatek do innych potraw np. pieczonej ryby, grillowanego mięsa, kiełbasę i jajek w koszulkach. Na patelnię możesz również dorzucić inne warzywa, wzbogacając danie o dodatkową porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Ze smakiem bakłażana, papryki, cebuli oraz czosnku świetnie komponuje się m.in. por, cukinia, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, pomidorki koktajlowe oraz kukurydza.
Jak zrobić bakłażana z warzywami sauté?
Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przygotować warzywa, wrzucić na mocno rozgrzany tłuszcz (świetnie do smażenia sprawdzi się żeliwna patelnia lub wok) i poddać krótkiej obróbce termicznej – warzywa powinny lekko zmięknąć. Na koniec doprawiam składniki solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.
Przepis: Bakłażan z warzywami sauté
Pyszne warzywa jako danie bezmięsna lub dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 138 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała pomarańczowa papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanaBakłażana umyj, odetnij końce i pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Plastry warzywa ułóż na ręczniku papierowym lub durszlaku, posyp solą i odstaw na 10 minut. Następnie opłucz warzywo zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotowanie pozostałych warzywPapryki umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- SmażenieRozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na patelnię warzywa. Smaż na dużym ogniu, często potrząsając patelnią oraz podrzucając składniki. Gdy warzywa zmiękną, dopraw je solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem i oregano.
Bakłażana z warzywami sauté podaję na ciepło. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz pieczonych ziemniaków. To genialny dodatek do dań mięsnych, który doskonale zastąpi tradycyjną surówkę.
Czytaj też:
Zamiast surówki do obiadu podaję cukinię z patelni. Smakuje obłędnie, a sekretem są proste dodatkiCzytaj też:
Siekam botwinkę i robię genialną surówkę do obiadu. To tylko 10 minut pracy