Często sięgam po gotowe ciasto francuskie, bo pozwala mi zaoszczędzić czas. Raz-dwa mogę bowiem z niego przygotować pyszną i chrupiącą przekąskę słodką lub wytrawną. Ciasto to jednak dobrze nadaje się też na większe wyroby. Dziś postawiłam na ciasto przekładane prostym kremem. Wyszło eleganckie i rozpływało się w ustach.
Jak upiec ciasto francuskie do przekładania?
Ciasto francuskie przeznaczone do przekładania należy upiec w prostokątnych kawałkach o takich samych wymiarach. Nie należy ich piec zbyt długo, a jedynie do momentu, aż się zezłocą. Porcje ciasta należy wystudzić, a potem przełożyć kremem. Ponieważ ciasto francuskie lubi się wybrzuszyć w czasie pieczenia, stronę z nierównościami należy układać do środka, w stronę kremu.
Jak zrobić ciasto francuskie przekładane prostym kremem?
Deser z kremem przygotowuję z dwóch blatów ciasta francuskiego. Każdy z nich przekrawam na połowę i piekę po dwa w gorącym piekarniku. Jeden z blatów, ten najbardziej powybrzuszany, przeznaczam do pokruszenia. Nim posypuję wierzch deseru. Blaty ciasta przekładam domowym kremem, który gotuję z mleka, jaj, mąki i cukru. Jest prosty, a bardzo smaczny.
Przepis: Ciasto przekładane
Blaty ciasta francuskiego przekładane kremem budyniowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 2 x 275 g ciasta francuskiego
- 600 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Pieczenie ciastaCiasto francuskie pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Każde delikatnie rozwiń, przekrój na połowę, by powstały dwa równe prostokąty. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kładź na niej po dwa kawałki ciasta i piecz je 12-15 minut w 230 stopniach Celsjusza. Gotowe blaty wystudź.
- Przygotowanie kremuW rondelku zagotuj mleko z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajka i żółtka ubij z resztą cukru, wymieszaj z mąką. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem wrzące mleko, cały czas mieszając. Masę podgrzewaj na niedużym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje.
- Przekładanie blatówNa jeden blat ciasta wyłóż 1/3 kremu, przykryj go drugim blatem. Potem rozsmaruj połowę pozostałego kremu, przykryj trzecim blatem i resztą kremu. Ostatni blat ciasta pokrusz i posyp nim warstwę kremu. Ciasto dobrze schłodź. Podawaj krojone w kostkę.
Co warto dodać do deseru z ciasta francuskiego?
Jeśli chcecie uatrakcyjnić smak i wygląd tego deseru, do kremu możecie dołożyć kawałki owoców. Doskonale sprawdzą się np. pokrojone brzoskwinie z puszki albo świeże truskawki. Kawałkami tych owoców możecie też udekorować wierzch deseru.
Czytaj też:
Dwa płaty ciasta francuskiego zamieniam w słodką przekąskę. Smakuje i wygląda, że palce lizaćCzytaj też:
Proste ciasto i marmolada. Z tych składników robię najlepsze piknikowe rogaliki