Krążki cebulowe często podawane są w barach cy pubach jako przekąska do piwa. Ale można powiedzieć, że to przekąska na każdą okazję: do oglądania serialu czy meczu, na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę. To przekąska, która jest tania i prosta w przygotowaniu.
Jak zrobić chrupiące krążki cebulowe?
Cały sekret takich krążków cebulowych to połączenie dość gęstego ciasta z bułką tartą, w której całość panierujemy. Ważne jest, aby ciasto po zrobieniu mogło chwilę odstać – chodzi o to, aby mąka napęczniała. Ciasto powinni być dość gęste: na tyle, aby nie spływało od razu z krążków cebuli. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać ulubione przyprawy, np. ostrą paprykę albo suszone zioła.
Aby szybko i sprawnie zrobić chrupiące krążki, dobrze rozplanuj pracę. Zacznij od ciasta. Potem pokrój cebulę i zacznij rozgrzewać olej (idealna temperatura do smażenia krążków to ok. 165 stopni). Kiedy rozdzielisz plasterki cebuli na krążki i oprószysz je mąką, uszykuj miskę z ciastem, a obok postaw naczynie z bułką tartą. I tu od razu ważna uwaga: cała procedura, czyli maczanie w cieście i panierowanie, powinno odbywać się w miarę możliwości dość szybko, aby ciasto nie zdążyło spływać z cebuli. Jeśli jednak nie wychodzi ci to idealnie, nie przejmuj się: przekąska i tak będzie pyszna.
Krążki cebulowe można również smażyć be panierowania w bułce, czyli w samym cieście. Również będą dobre, ale nie będą już miały takiej samej chrupkości.
Przepis: Chrupiące krążki cebulowe
Pyszna przekąska z cebuli.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml wody
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na minimum 15-20 minut.
- Szykowanie cebuliObierz cebulę i pokrój na plastry. Każdy rozdziel na krążki. Cebulowe krążki przesyp mąką.
- Smażenie krążkówRozgrzej olej w rondlu lub głębokiej patelni. Obok ciasta postaw talerzyk z bułką tartą. Maczaj krążki w cieście, panieruj w bułce i od razu wrzucaj na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto (do minuty z każdej strony).
Jak podawać krążki cebulowe?
Gotowe krążki koniecznie odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Krążki cebulowe najbardziej chrupiące są zaraz po usmażeniu. Podaj je ulubionymi sosami: np. keczupem, majonezem czy sosem czosnkowym.
Czytaj też:
W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furoręCzytaj też:
Te ekspresowe roladki smakują rewelacyjnie. Szkoda, że tak szybko znikają z półmiska