Skrzydełka to jedno z najlepszych mięs na grilla. To dlatego, że są małe i zawierają trochę tłuszczu. Dzięki temu szybko się pieką, ale nie wysychają na wiór, tylko zachowują przyjemną soczystość. By jednak te drobiowe kąski były pełne smaku, trzeba je wcześniej odpowiednio doprawić. Ja zwykle stosuję prostą marynatę z pięciu składników i po upieczeniu są przepyszne.
Jak przygotować skrzydełka do grillowania?
Skrzydełka przeznaczone do grillowania trzeba oczyścić z resztek piór, a potem opłukać i osuszyć. Ja zwykle dzielę je na kawałki, tzn. każde skrzydełko przekrawam w miejscu, gdzie się zgina i w ten sposób dzielę je na trzy części. Najmniejszą odrzucam (można ją wykorzystać do wywaru), a średnią i największą przyprawiam.
Skrzydełka warto zamarynować przynajmniej godzinę wcześniej. Jednak najlepiej pozostawić je w marynacie na 8-12 godzin. Dzięki temu będą pełne smaku i aromatu. Przed położeniem na ruszt warto je nieco ogrzać. W tym celu trzeba je wyjąć z lodówki ok. pół godziny przed pieczeniem.
Jak zrobić aromatyczne, grillowane skrzydełka?
Gdy mamy już zamarynowane skrzydełka, pozostaje je upiec. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie, by mięso się dopiekło. A dopieczone skrzydełka poznacie po tym, że nie mają przy kości śladów krwi. By wyszły chrupiące z wierzchu i soczyste w środku trzeba je piec na obrzeżach rusztu. Pieczenie bezpośrednio nad żarem, może spowodować, że mięso przypali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.
Przepis: Skrzydełka barbecue
Grillowane skrzydełka w marynacie barbecue
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- sól, pieprrz
- 4 łyżki sosu barbecue
- 2 łyżki oleju
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- papryka mielona słodka i ostra
Sposób przygotowania
- Przygotowanie skrzydełekSkrzydełka oczyść, opłucz, osusz, podziel na części, oprósz solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj marynatę. Polej nią skrzydełka, wymieszaj, przykryj, odstaw do lodówki.
- Grillowanie skrzydełekKawałki skrzydełek kładź na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz 30-40 minut. Mięso co kilka minut obracaj, by równomiernie się upiekło.
Jak podać grillowane skrzydełka?
Grillowane skrzydełka doskonale będą smakować podane z sosem czosnkowym, BBQ czy miodowo-musztardowym. Można je zjeść z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub czosnkową bagietką. Idealnym dopełnieniem tej potrawy będzie surówka np. colesław.
Czytaj też:
Zrób z karkówką to, co ja. Mięso będzie tak soczyste, że zniknie z talerza w kilka minutCzytaj też:
Ta sałatka robi furorę przy grillu! Zrób ją w 15 minut i zapomnij o pieczywie