Te ziemniaki z 2 dodatkami robią u mnie furorę. Prosty przepis, który cię zachwyci

Te ziemniaki z 2 dodatkami robią u mnie furorę. Prosty przepis, który cię zachwyci

Dodano: 
Ziemniaki z boczkiem i serem
Ziemniaki z boczkiem i serem Źródło: Shutterstock / DronG
Te ziemniaki z dwoma prostymi dodatkami to prawdziwy hit! Robią furorę na moim stole — zarówno jako szybka przekąska, jak i efektowny dodatek do obiadu. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a smak naprawdę zaskakuje.

Pieczone połówki ziemniaków nadziewane boczkiem (lub bekonem) i serem to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Idealne na obiad, kolację, a także na spotkania z przyjaciółmi.

Jak zrobić pieczone ziemniaki z boczkiem i serem, które staną się hitem?

Do poniższego przepisu wybieram ziemniaki odmiany mączystej (typ kulinarny B lub C). Warzywa myję, gotuję w mundurkach, a następnie przekrawam na pół, okładam dodatkami i zapiekam. Smak dania podkreślam świeżymi lub suszonymi ziołami.

Jeżeli masz więcej czasu, to możesz upiec owinięte w folię aluminiową warzywa niemal do miękkości, a następnie przekroić je na pół, dodać bekon i ser oraz ponownie wstawić potrawę do piekarnika, żeby ziemniaki doszły, a dodatki ładnie się przyrumieniły. Czas pieczenia surowych ziemniaków to około 60 minut, a zapiekania z dodatkami 15 minut.

Przepis: Ziemniaki pieczone z boczkiem i serem

Ta prosta przekąska z taniego warzywa zawsze robi furorę. Dodatki pozwala wydobyć z ziemniaków pełnię smaku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
502 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 8 plasterków bekonu
  • 150 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • kilka gałązek tymianku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej, a następnie ugotuj w całości w osolonym wrzątku niemal do miękkości.
  2. Przygotowanie dodatkówBoczek (opcjonalnie bekon) lekko przyrumień na suchej patelni. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz 2-3 gałązki tymianku z listków.
  3. Przygotowanie do pieczeniaUgotowane ziemniaki przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj bekon, posyp go listkami tymianku i startym na tarce serem.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez około 15–20 minut, aż ser się roztopi i delikatnie przyrumieni.

Jak podawać ziemniaki pieczone z boczkiem i serem?

Tę przepyszną przekąskę na ciepło serwuję z dodatkiem aromatycznych sosów np. sosu czosnkowego, jogurtowo-ziołowego i tatarskiego. To również świetny dodatek do różnych dań. Ziemniaki z boczkiem i serem wyśmienicie smakują serwowane z gulaszem, bitkami wieprzowymi oraz warzywnymi potrawkami np. z cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Smak potrawy możesz wzbogacić, posypując gorące ziemniaki aromatycznym szczypiorkiem, cebulką dymką, czosnkiem niedźwiedzim, koperkiem oraz tymiankiem lub rozmarynem.

Inne wersje dodatków do pieczonych ziemniaków

Pieczone ziemniaki w lżejszej wersji przygotujesz, wykładając na podgotowane lub upieczone warzywa np.:

  • gęsty jogurt naturalny z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki,
  • drobno pokrojone śledzie solone lub marynowane, wymieszane z jogurtem, posiekaną cebulą i startym na tarce jabłkiem,
  • rozdrobnionego tuńczyka z puszki z dodatkiem odrobiny jogurtu/majonezu, posiekanego szczypiorku, kukurydzy i pokrojonej w kostkę papryki,
  • twarożek ze szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami.

Czytaj też:
Zalewam ziemniaki aromatycznym płynem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać
Czytaj też:
Wrzucam wszystko na jedną blachę i idę odpocząć. Najlepszy obiad robi się sam