Zalewam ziemniaki aromatycznym płynem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać

Zalewam ziemniaki aromatycznym płynem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać

Dodano: 
Ziemniaki zapiekane
Ziemniaki zapiekane Źródło: Shutterstock / syed umar hayat
Ziemniaki to w Polsce ulubiony dodatek do obiadu. Ja jednak przyrządzam je tak, że można je podać jako samodzielne danie. Są niezwykle smaczne, aromatyczne i aksamitne. A to wszystko za sprawą prostej mieszanki.

Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Ich stosunkowo niska cena sprawia, że chętnie podajemy je do obiadu i wykorzystujemy do przygotowania różnych potraw. W moim domu oprócz frytek i placków ziemniaczanych dużym wzięciem cieszą się ziemniaki zapiekane. Wychodzą tak smaczne, że zjadamy je z samą surówką.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?

Ziemniaków przeznaczonych do zapiekania nie trzeba gotować. Należy je jednak obrać i rozdrobnić. To, jak mocno je rozdrobnimy, wpłynie na czas pieczenia. Jeśli więc pokroimy je w cienkie plasterki, upieką się o wiele szybciej niż te pokrojone w ósemki.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane z tymiankiem?

Moje zapiekane ziemniaki są aromatyczne dzięki dodatkowi tymianku. Jednak ich aksamitność wynika z faktu, że zapiekam je w śmietanie, a w zasadzie w śmietance. Na jej bazie robię pełen smaku płyn, który też przyspiesza mięknięcie ziemniaków. W czasie pieczenia śmietanka gęstnieje, dzięki czemu powstaje smaczny, kremowy sos. To dzięki niemu ta prosta zapiekanka dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis: Ziemniaki zapiekane w śmietanie z tymiankiem

Talarki ziemniaków pieczone w aromatycznej śmietanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło do formy
  • 50 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Śmietankę wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
  2. Zapiekanie ziemniakówFormę do zapiekania wysmaruj masłem, układaj w niej plasterki ziemniaków, przelewając ich warstwy śmietanką. Pozostałym płynem polej wierzch zapiekanki, posyp startym serem. Ziemniaki piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać ziemniaki zapiekane z tymiankiem?

Ziemniaki zapiekane z tymiankiem mogą stanowić pyszny dodatek do wielu potraw. Będą pasować np. do pieczonych mięs, dań z drobiu i ryb, a także potraw wegetariańskich, np. do grillowanych warzyw, szparagów z parmezanem czy faszerowanych pieczarek. Ta zapiekanka jest jednak na tyle smaczna, że może stanowić samodzielne danie. Wystarczy podać ją z prostą surówką lub z sałatą z dodatkami.

Czytaj też:
Wczorajsze, gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny dodatek do obiadu. Dorzucam 3 składniki
Czytaj też:
To najlepsze ziemniaki z patelni, jakie jadłam. Dwa składniki dodają im smaku i aromatu