Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Ich stosunkowo niska cena sprawia, że chętnie podajemy je do obiadu i wykorzystujemy do przygotowania różnych potraw. W moim domu oprócz frytek i placków ziemniaczanych dużym wzięciem cieszą się ziemniaki zapiekane. Wychodzą tak smaczne, że zjadamy je z samą surówką.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?
Ziemniaków przeznaczonych do zapiekania nie trzeba gotować. Należy je jednak obrać i rozdrobnić. To, jak mocno je rozdrobnimy, wpłynie na czas pieczenia. Jeśli więc pokroimy je w cienkie plasterki, upieką się o wiele szybciej niż te pokrojone w ósemki.
Jak zrobić ziemniaki zapiekane z tymiankiem?
Moje zapiekane ziemniaki są aromatyczne dzięki dodatkowi tymianku. Jednak ich aksamitność wynika z faktu, że zapiekam je w śmietanie, a w zasadzie w śmietance. Na jej bazie robię pełen smaku płyn, który też przyspiesza mięknięcie ziemniaków. W czasie pieczenia śmietanka gęstnieje, dzięki czemu powstaje smaczny, kremowy sos. To dzięki niemu ta prosta zapiekanka dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis: Ziemniaki zapiekane w śmietanie z tymiankiem
Talarki ziemniaków pieczone w aromatycznej śmietanie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300 ml śmietanki 30%
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło do formy
- 50 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Śmietankę wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
- Zapiekanie ziemniakówFormę do zapiekania wysmaruj masłem, układaj w niej plasterki ziemniaków, przelewając ich warstwy śmietanką. Pozostałym płynem polej wierzch zapiekanki, posyp startym serem. Ziemniaki piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać ziemniaki zapiekane z tymiankiem?
Ziemniaki zapiekane z tymiankiem mogą stanowić pyszny dodatek do wielu potraw. Będą pasować np. do pieczonych mięs, dań z drobiu i ryb, a także potraw wegetariańskich, np. do grillowanych warzyw, szparagów z parmezanem czy faszerowanych pieczarek. Ta zapiekanka jest jednak na tyle smaczna, że może stanowić samodzielne danie. Wystarczy podać ją z prostą surówką lub z sałatą z dodatkami.
Czytaj też:
Wczorajsze, gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny dodatek do obiadu. Dorzucam 3 składnikiCzytaj też:
To najlepsze ziemniaki z patelni, jakie jadłam. Dwa składniki dodają im smaku i aromatu