Świąteczna sałatka z gotowanych buraków. Jest pyszna i zdrowa dzięki wartościowym dodatkom

Świąteczna sałatka z gotowanych buraków. Jest pyszna i zdrowa dzięki wartościowym dodatkom

Dodano: 
Sałatka z buraków
Sałatka z buraków Źródło: Shutterstock / 13Smile
W święta wielkanocne na stołach nie powinno zabraknąć sałatek. Wiosna to bowiem czas, gdy mamy ochotę na lżejsze potrawy, a sałatki są najzdrowszymi przekąskami. Dziś proponuję wam niezwykle zdrową sałatkę z gotowanymi burakami.

Na Wielkanoc szykujemy wiele potraw – pieczone mięsa, żurek, dania z jaj, ciasta. Warto też pamiętać o sałatkach, które potrafią być bardzo smaczne i wartościowe, a ich przygotowanie nie jest trudne. Dobrym przykładem jest sałatka z gotowanych buraków, która zawiera też kilka pożywnych dodatków, m.in.: wędzoną rybę i gotowane jajka. Dzięki nim ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa.

Jaką rybę dodać do buraczanej sałatki?

Do sałatki z buraków warto dodać wędzoną rybę. Dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami, jest zdrowa i pełna smaku. Najlepiej sięgnąć po tłustą rybę morską, która jest bardzo wartościowa. Może to więc być np. makrela, łosoś, ale dobrze też sprawdzą się wędzony karmazyn czy pstrąg. Przed dodaniem do sałatki rybę należy dokładnie oczyścić z ości i dodać w postaci małych kawałków.

Jak zrobić pożywną sałatkę z burakami?

Przygotowanie buraczanej sałatki nie jest trudne, ani pracochłonne. Trzeba tylko wcześniej ugotować buraki, ziemniaki i jajka. Po wystudzeniu i rozdrobnieniu miesza się je z pozostałymi składnikami, sosem i doprawia do smaku.

Przepis: Sałatka buraczana z rybą

Pożywna sałatka z gotowanych buraków, ziemniaków, jaj i wędzonej ryby

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 150 g wędzonej ryby
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBuraki, ziemniaki i jajka ugotuj, ostudź i obierz. Buraki zetrzyj na dużych oczkach, ziemniaki i jajka pokrój w kostkę. Rybę oczyść ze skóry i ości, podziel na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sos dodaj do sałatki, wymieszaj.

Czym doprawić buraczaną sałatkę?

Sałatkę buraczaną z dodatkiem wędzonej ryby można doprawić nie tylko sokiem z cytryny, ale też np. tartym chrzanem czy odrobiną startego imbiru. Dzięki nim sałatka nabierze wyrazu i przyjemnej pikantności. Do sałatki warto też dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek. Wprowadzi ona do potrawy orzeźwiające nuty i sporo witamin.

Czytaj też:
Mięsna sałatka rządzi na Wielkanoc. To genialny patent na podanie wędlin
Czytaj też:
Robię ją co roku na Wielkanoc. Tej sałatce nikt się nie oprze, a goście są zachwyceni