Na Wielkanoc szykujemy wiele potraw – pieczone mięsa, żurek, dania z jaj, ciasta. Warto też pamiętać o sałatkach, które potrafią być bardzo smaczne i wartościowe, a ich przygotowanie nie jest trudne. Dobrym przykładem jest sałatka z gotowanych buraków, która zawiera też kilka pożywnych dodatków, m.in.: wędzoną rybę i gotowane jajka. Dzięki nim ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa.
Jaką rybę dodać do buraczanej sałatki?
Do sałatki z buraków warto dodać wędzoną rybę. Dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami, jest zdrowa i pełna smaku. Najlepiej sięgnąć po tłustą rybę morską, która jest bardzo wartościowa. Może to więc być np. makrela, łosoś, ale dobrze też sprawdzą się wędzony karmazyn czy pstrąg. Przed dodaniem do sałatki rybę należy dokładnie oczyścić z ości i dodać w postaci małych kawałków.
Jak zrobić pożywną sałatkę z burakami?
Przygotowanie buraczanej sałatki nie jest trudne, ani pracochłonne. Trzeba tylko wcześniej ugotować buraki, ziemniaki i jajka. Po wystudzeniu i rozdrobnieniu miesza się je z pozostałymi składnikami, sosem i doprawia do smaku.
Przepis: Sałatka buraczana z rybą
Pożywna sałatka z gotowanych buraków, ziemniaków, jaj i wędzonej ryby
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 3 buraki
- 2 ziemniaki
- 3 jajka
- 150 g wędzonej ryby
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBuraki, ziemniaki i jajka ugotuj, ostudź i obierz. Buraki zetrzyj na dużych oczkach, ziemniaki i jajka pokrój w kostkę. Rybę oczyść ze skóry i ości, podziel na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sos dodaj do sałatki, wymieszaj.
Czym doprawić buraczaną sałatkę?
Sałatkę buraczaną z dodatkiem wędzonej ryby można doprawić nie tylko sokiem z cytryny, ale też np. tartym chrzanem czy odrobiną startego imbiru. Dzięki nim sałatka nabierze wyrazu i przyjemnej pikantności. Do sałatki warto też dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek. Wprowadzi ona do potrawy orzeźwiające nuty i sporo witamin.
Czytaj też:
Mięsna sałatka rządzi na Wielkanoc. To genialny patent na podanie wędlinCzytaj też:
Robię ją co roku na Wielkanoc. Tej sałatce nikt się nie oprze, a goście są zachwyceni