Zawijam raz-dwa i kładę na świąteczny stół. Te proste roladki z szynki kuszą i smakują

Zawijam raz-dwa i kładę na świąteczny stół. Te proste roladki z szynki kuszą i smakują

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / zi3000
Nie wiecie, jakie potrawy przygotować na święta? Oto jedna z propozycji – bardzo prosta i niezwykle smaczna. Wystarczy sięgnąć po plasterki szynki i zawinąć w nie kilka smacznych składników. Te roladki sprawdzą się na przystawkę i przekąskę.

Święta wielkanocne rozpoczynamy uroczystym śniadaniem. Nie może na nim zabraknąć jajek i szynki. Jajka można podać faszerowane czy z majonezem, zaś szynkę na półmisku wędlin. Jednak ja mam o wiele ciekawszy sposób, na zaserwowanie tych produktów. Robię z nich bowiem pyszne, efektowne roladki. Są tak kolorowe, że wszyscy chętnie się nimi częstują.

Czym nadziać roladki z szynki?

Roladki z szynki można wypełnić różnymi farszami. Doskonale sprawdzi się tu pasta jajeczna czy twarogowa, cząstki jajek i pokrojone warzywa. Można też sięgnąć po plasterki czy słupki sera żółtego, a także liście sałaty i zieleninę. Z tych produktów da się skomponować coś naprawdę smacznego i apetycznie wyglądającego.

Jak zrobić roladki z szynki, jajek i warzyw?

Przygotowanie roladek z szynki, jajek i warzyw jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet mniej wprawiona osoba. Wystarczy kupić szynkę w plasterkach, najlepiej konserwową, bo ma regularny kształt i nie ma skórki. Trzeba też ugotować kilka jajek na twardo i pokroić ulubione warzywa. Teraz pozostaje układać cząstki jajek i kawałki warzyw na plastrach szynki i formować z nich roladki.

Przepis: Świąteczne roladki z szynki

Apetyczne roladki z szynki, gotowanych jajek i warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 12 plasterków szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, każde przekrój na cztery części. Groszek wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty. Przelej go na sito, przelej zimną wodą, osącz. Ogórek umyj, obierz, pokrój w słupki. Rzodkiewki umyj, pokrój na cząstki lub w plasterki.
  2. Formowanie roladekNa każdym plasterku szynki połóż 2-3 słupki ogórka, cząstkę jajka, trochę rzodkiewki i groszku. Zwiń roladkę, obwiąż ją szczypiorkiem, by się nie rozwijała. Roladki ułóż na talerzu lub półmisku, udekoruj pozostałymi rzodkiewkami i szczypiorkiem.

Sposób na błyszczące roladki z szynki

Jeśli chcecie, by wasze roladki pięknie błyszczały i nie obsychały, powleczcie je prostym żelem. Przygotujecie go z bulionu i żelatyny. W 1/2 szklanki bulionu trzeba namoczyć łyżeczkę żelatyny, a potem całość podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Całość warto doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy płyn będzie zimny i zacznie gęstnieć, należy nim posmarować roladki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzelka.

Czytaj też:
Ta sałatka z jajkami to wielkanocny hit w moim domu. Zrób ją, a zniknie jako pierwsza
Czytaj też:
To najbardziej efektowna sałatka na rodzinne spotkania. Zrobię ją w tym roku na Wielkanoc