Czy pałki z kurczaka można zrobić bez piekarnika? Jak najbardziej! Można je dusić, gotować i smażyć. Nasz przepis to prosta receptura na pałki z kurczaka z patelni. Mają rumianą skórkę i są soczyste w środku. Idealne jako mięso do obiadu, ale nie tylko. Tak przygotowany kurczak może być również serwowany jako kolacja lub podany jako ciepła przekąska na imprezie.
Jak zrobić smażone pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka z patelni możesz doprawić w dowolny, ulubiony sposób. Nasz przepis to pałki z mieszanką słodkiej i ostrej papryki, smak prosty, ale sprawdzony. Jeśli jednak chcesz, możesz użyć innych przypraw, np. curry albo ziół prowansalskich.
Doprawione pałki z kurczaka należy najpierw obsmażyć na rozgrzanym oleju, aby ładnie się zrumieniły, a potem przykryć patelnię pokrywką, nieco zmniejszyć ogień i dusić je do miękkości. Na tym etapie, jeśli jest taka potrzeba, możesz mięso nieco podlać dowolnym płynem, np. wodą, bulionem, białym winem. Zwykle jednak nie jest to konieczne.
Na koniec koniecznie potrzymaj mięso na odkrytej patelni. Chodzi o to, aby płyn z patelni odparował, a skórka nabrała idealnej chrupkości.
Rada: korzystając z tego przepisu, możesz też zrobić pałki z kurczaka w dowolnym sosie, np. śmietanowym. Wówczas w połowie duszenia wlej na patelnię śmietanę i duś wszystko razem. Jeśli śmietana będzie zbyt gęsta, dodaj bulionu lub wody.
Przepis: Pałki z kurczaka z patelni
Pyszne mięso na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 349 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPałki natrzyj mieszanką obu papryk, dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie pałek z kurczakaNa patelni rozgrzej olej. Smaż mięso z każdej strony, aż się zrumieni. Przykryj pokrywką i duś ok. 20-25 minut. Odkryj pokrywkę i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Jak podawać pałki z kurczaka z patelni?
To rewelacyjne mięso do obiadu. Zaserwuj je z ziemniakami i surówką, albo z ryżem i warzywami. Mięso można ułożyć na warstwie zielonych liści, np. rukoli (patrz zdjęcie). Pałki z kurczaka można też zajadać zagryzając dobrym pieczywem. Mięso obrane z kości można także wykorzystać jako dodatek do sycących sałatek.
Czytaj też:
Oszalejesz na punkcie tych kopytek. Przepis teściowej totalnie mnie zaskoczyłCzytaj też:
Znika ze stołu w kilka minut! Ten serowy hit to idealna przekąska na każdą okazję