Mocno wilgotne ciasto czekoladowe zrobisz w pół godziny. Bazą są soczyste owoce

Mocno wilgotne ciasto czekoladowe zrobisz w pół godziny. Bazą są soczyste owoce

Dodano: 
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Źródło: Shutterstock / Africa Studio
To ciasto ma intensywny smak, a po upieczeniu zachowuje idealną wilgotność. Składniki są proste, a wszystko robi się ekspresowo.

Aby zrobić to ciasto czekoladowe, potrzebujesz jednego naczynia i blendera. Można powiedzieć, że to brownie z jabłkami albo kakaowe ciasto na bazie jabłek. Jest idealne jako deser do kawy.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami?

W tym przepisie wszystko jest dziecinnie proste: wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do miski i zblendujesz na gładko. Jabłka warto pokroić na mniejsze kawałki, ale można to zrobić niedbale. Jeśli masz mikser czy blender o małej mocy, można dla ułatwienia zetrzeć jabłka na tarce, ale zwykle nie jest to konieczne. Jeśli chcesz, na tym etapie można dodać do ciasta inne dodatki smakowe, np. wanilię, olejek migdałowy, skórkę otartą z pomarańczy czy cynamon.

Ciasto można upiec w dowolnej małej foremce. Może to być tortownica, forma na tarty czy foremki o prostokątnych, czy kwadratowych kształtach. Ciasto należy trzymać w piekarniku 20-25 minut. Nawet po upieczeniu jest wilgotne w środku i takie ma być.

Przepis: Ciasto czekoladowe z jabłek

Pomysł na proste i pyszne ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 2 obrane jabłka
  • 60 g kakao
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaPokrój jabłka na mniejsze kawałki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  2. Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto smakuje doskonale po wystudzeniu i schłodzeniu go w lodówce. Przed podaniem można je oprószyć gorzkim kakao albo cukrem pudrem. Świetnie smakuje podane z kwaśnymi sosami owocowymi, np. z malin.

Pomysł na ciasto czekoladowe bez dodatku cukru

Ciasto z tego przepisu można zrobić bez dodatku cukru. Po pierwsze: jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, można dodatek cukru zupełnie pominąć, bo ciasto jest delikatnie słodkie dzięki jabłko. Po drugie: cukier można zastąpić w przepisie zdrowszymi zamiennikami. Można tu dodać dowolne słodzidło (np. syrop klonowy, syrop z agawy albo stewię). Do ciasta można także dorzucić 2-4 namoczone wcześniej daktyle i zmiksować je z pozostałymi składnikami. Można też jako dodatek słodzący wykorzystać dojrzałego banana.

Czytaj też:
Ciasteczka waniliowe Ani Starmach rozpływają się w ustach! Ten przepis to mistrzostwo świata
Czytaj też:
Piekę je 10 minut. Te puszyste biszkopty znikają szybciej niż zdążysz wyjąć je z piekarnika