Szwedzkie klopsiki zachwycają wyrazistym, aksamitnym sosem. Rodzina woli je od mielonych

Szwedzkie klopsiki zachwycają wyrazistym, aksamitnym sosem. Rodzina woli je od mielonych

Dodano: 
Klopsiki w sosie
Klopsiki w sosie Źródło: Shutterstock / Vladislav Chusov
Mięso mielone tak jak kupowałam, tak kupuję dość często. Jednak zwykle nie robię już z niego kotletów, a delikatne, soczyste kulki w aksamitnym sosie. Bardzo smakują całej rodzinie i doskonale nadają się do odgrzewania.

W tygodniu często przyrządzam obiad na dwa dni. Dobrze więc, gdy nadaje się do odgrzewania. Wszelkiego rodzaju kotlety najlepiej smakują wkrótce po przygotowaniu. Za to klopsiki duszone w sosie po odgrzaniu nie tracą na smaku, a często wręcz zyskują. Dlatego to właśnie one często pojawiają się w moim garnku i na stole.

Jak się przyrządza klopsiki?

Klopsiki to nieduże kulki z mięsa mielonego, które dusi się w sosie. Masę na klopsiki przygotowuje się bardzo podobnie, jak na kotlety mielone. Gdy jest już odpowiednio wyrobiona, formuje się z niej kulki, obtacza w mące i rumieni na rozgrzanej patelni. Potem klopsiki dusi się jeszcze 10-15 minut w sosie, by mięso zmiękło i by klopsiki przesiąkły smakiem sosu.

Jak zrobić szwedzkie klopsiki w sosie musztardowym?

Szwedzkie klopsiki rozsławiła na całym świecie Ikea, która serwuje to danie w swoich jadłodajniach. Zazwyczaj są to klopsiki w brązowym sosie, bazującym na bulionie wołowym, sosie sojowym i śmietance. Ja jednak robię nieco inną wersję tych klopsików. Duszę je bowiem w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy. Są pyszne i wyraziste w smaku.

Przepis: Klopsiki w aksamitnym sosie

Delikatne klopsiki duszone w sosie z dodatkiem musztardy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
szwedzka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

Na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • gałka muszkatołowa
  • mielone ziele angielskie
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire lub sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie klopsikówW misce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem, odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Cebulę pokrój w małą kostkę, zeszklij na patelni z olejem. Cebulę przestudź, dodaj do mielonego mięsa razem z namoczoną bułką, przeciśniętym czosnkiem, a także jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  2. Formowanie i smażenie klopsikówZ mięsnej masy formuj małe klopsiki. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim klopsiki, przełóż na talerz.
  3. Przygotowanie sosuNa tej samej patelni rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż powstanie złocista zasmażka. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj śmietankę, sos Worcestershire i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Duszenie klopsikówDo gorącego sosu włóż obsmażone klopsiki. Całość delikatnie wymieszaj. Klopsiki duś na niedużym ogniu ok. 10 minut. Całość co jakiś czas zamieszaj, by sos się nie przypalił. Przed podaniem potrawę możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

Z czym podać szwedzkie klopsiki?

Szwedzkie klopsiki podaje się zwykle z ziemniaczanym purée, jednak można je też zaserwować z ziemniakami z wody, ryżem lub ulubioną kaszą. Doskonałym ich uzupełnieniem jest dżem z leśnej borówki. Do potrawy warto podać gotowane warzywa, np. brokuł, marchewkę, fasolkę szparagową. Dobrze też będą pasować surówki, np. surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Nie smażę mielonego. Przekładam nim ziemniaki i robię obiad, który znika w 5 minut
Czytaj też:
Ten aromatyczny sos sprawia, że pulpety smakują obłędnie. Cała rodzina za nimi przepada