Smak mojej ogórkowej podkręca jeden składnik. Mąż i dzieci się zajadają

Smak mojej ogórkowej podkręca jeden składnik. Mąż i dzieci się zajadają

Dodano: 
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa Źródło: Shutterstock / robert6666
Zupa ogórkowa to tradycyjne danie polskiej kuchni. Jest pożywna i pyszna. Mimo wszystko lubię wsypać do niej szczyptę przyprawy, która dodaje jej ostrości. Wtedy danie jeszcze lepiej smakuje i rozgrzewa.

Ogórkowa należy do klasyki polskich zup. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków ma wyrazisty, kwaskowy smak. Można go złagodzić śmietaną albo zaostrzyć popularną przyprawą. Ja sięgam po oba dodatki, dzięki czemu moja zupa ma zbalansowany smak i wychodzi przepyszna.

Jak przygotować ogórki kiszone do zupy?

Ogórki kiszone, które mają być dodane do zupy, trzeba zetrzeć na tarce. Najlepiej na dużych oczkach, bo wtedy w zupie będą wyczuwalne chrupiące kawałki. Przed dodaniem do aromatycznego wywaru, ogórki warto podsmażyć na maśle. To wydobędzie z nich jeszcze więcej smaku i szybko je zmiękczy.

Jak zrobić pikantną zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa ma konkretny, kwaśny smak. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco go zaostrzyć. Wystarczy wsypać szczyptę ostrej papryki, by potrawa stała się jeszcze bardziej wyrazista i rozgrzewająca.

Przepis: Pikantna zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z dodatkiem ostrej papryki

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 skrzydło indycze
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 6 kiszonych ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • wędzona papryka
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruSkrzydło opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2-2,5 l zimnej wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń szumowiny. Gotuj całość ok. 30 minut. Dodaj ziele angielskie, trochę soli i pieprzu, obrane marchewki, pietruszkę i przekrojoną cebulę. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj ok. 15 minut.
  2. Wykańczanie zupyOgórki zetrzyj na dużych oczkach, podsmaż na maśle, dodaj do wywaru razem z przeciśniętym czosnkiem. Gotuj ok. 10 minut. Śmietanę rozmieszaj z mąką, rozprowadź częścią wywaru, wlej do zupy, zagotuj, gotuj kilka minut. Zupę dopraw do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by zupa była lżejsza dla żołądka, nie dodawajcie do niej śmietany.

Sposób na miękkie ziemniaki w zupie ogórkowej

Do zupy ogórkowej dodaje się zwykle ziemniaki. Doskonale komponują się one z kwaśnym składnikiem. Jest jednak jeden problem – w kwaśnym wywarze ziemniaki twardnieją i robią się niesmaczne. Jak temu zaradzić? Można to zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze ziemniaki należy dodawać do zupy przed ogórkami kiszonymi. I to załatwia sprawę, gdy zupa nie będzie odgrzewana. Jeśli zaś gotujemy ją na dwa dni, pokrojone w kostkę ziemniaki najlepiej jest ugotować oddzielnie i podać do gorącej zupy.

Czytaj też:
Tylko tak gotowany rosół będzie aromatyczny i pełen smaku. Warzywa mają ogromne znaczenie
Czytaj też:
Lepsza niż kapuśniak. Ta zupa z kapustą i soczewicą smakuje obłędnie i syci na długo

Źródło: smaki.pl