Muffinki na maślance, tak jak inne ciasta maślankowe czy jogurtowe, pięknie wyrastają, są wilgotne w środku i jednocześnie robi je się szybko i prosto. Zapisz sobie ten przepis, bo może on być bazą do słodkich eksperymentów, ponieważ do babeczek można dorzucać różne dodatki, ale o tym dalej.
Jak zrobić muffinki na maślance?
Najprościej i najszybciej użyć miksera. Najwięcej czasu poświęć na to, aby zmiksować jajka z cukrem na puszystą, jaśniutką masę. Dodając kolejne składniki, mieszaj lub miksuj na wolnych obrotach już tylko do ich połączenia. Dzięki temu zabiegowi babeczki pięknie wysrosną.
Rada: babeczki możesz aromatyzować w dowolny sposób, nie tylko wanilią. Do ciasta można dodać np. olejek migdałowy albo skórkę otartą z cytryny bądź pomarańczy.
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na babeczki, ale możesz dołożyć do niego ulubione dodatki. Te muffinki świetnie wychodzą z owocami, np. borówkami czy jagodami. Wystarczy już do foremki na każdą babeczkę wyłożyć owoce i lekko docisnąć. Do babeczek można też dodać pastylki czekoladowe albo orzechy.
Przepis: Muffinki na maślance
Szybkie i proste babeczki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka maślanki
- 6 łyżek oleju
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZmiksuj jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodawaj kolejno maślankę oraz olej. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
- Pieczenie babeczekPorcje ciasta nałóż do foremek na muffinki. Piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podawać muffinki na maślance?
Proste babeczki na maślance to doskonała baza do tworzenia różnych cupcakes, czyli muffinek zdobionych kremami i innymi dodatkami. Takie muffiny doskonale nadają się na przyjęcia, a ty decydujesz jakim kremem je udekorować i jakie ozdoby wykorzystać.
Nie trzeba jednak wymyślnych kremów i dekoracji, aby babeczki dobrze smakowały. W najprostszej wersji wystarczy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można je także polać lukrem (wystarczy najprostszy zrobiony z cukru pudru i wody albo cukru pudru i soku z cytryny), ale też dowolną polewą czekoladową. Jeśli masz dzieci, to warto je zaangażować do dekorowania babeczek. To świetna i kreatywna zabawa.
Czytaj też:
Kilka dodatków i piekarnik zamieniają jabłka w genialny deser. Moja rodzina ciągle o niego prosiCzytaj też:
Ten przepis na ciasto bez pieczenia podpatrzyłem w internecie. Hit to mało powiedziane