Muffinki na maślance, które zawsze wychodzą. Jeden trik sprawia, że są idealnie puszyste

Muffinki na maślance, które zawsze wychodzą. Jeden trik sprawia, że są idealnie puszyste

Dodano: 
Muffinki
Muffinki Źródło: Shutterstock / PeopleImages.com – Yuri A
Słodkie babeczki to deser uniwersalny. Taki, po który każdy chętnie sięga i taki, który można zrobić na wiele sposobów. Nasza propozycja to szybkie i proste muffinki na maślance.

Muffinki na maślance, tak jak inne ciasta maślankowe czy jogurtowe, pięknie wyrastają, są wilgotne w środku i jednocześnie robi je się szybko i prosto. Zapisz sobie ten przepis, bo może on być bazą do słodkich eksperymentów, ponieważ do babeczek można dorzucać różne dodatki, ale o tym dalej.

Jak zrobić muffinki na maślance?

Najprościej i najszybciej użyć miksera. Najwięcej czasu poświęć na to, aby zmiksować jajka z cukrem na puszystą, jaśniutką masę. Dodając kolejne składniki, mieszaj lub miksuj na wolnych obrotach już tylko do ich połączenia. Dzięki temu zabiegowi babeczki pięknie wysrosną.

Rada: babeczki możesz aromatyzować w dowolny sposób, nie tylko wanilią. Do ciasta można dodać np. olejek migdałowy albo skórkę otartą z cytryny bądź pomarańczy.

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na babeczki, ale możesz dołożyć do niego ulubione dodatki. Te muffinki świetnie wychodzą z owocami, np. borówkami czy jagodami. Wystarczy już do foremki na każdą babeczkę wyłożyć owoce i lekko docisnąć. Do babeczek można też dodać pastylki czekoladowe albo orzechy.

Przepis: Muffinki na maślance

Szybkie i proste babeczki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka maślanki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZmiksuj jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodawaj kolejno maślankę oraz olej. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
  2. Pieczenie babeczekPorcje ciasta nałóż do foremek na muffinki. Piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać muffinki na maślance?

Proste babeczki na maślance to doskonała baza do tworzenia różnych cupcakes, czyli muffinek zdobionych kremami i innymi dodatkami. Takie muffiny doskonale nadają się na przyjęcia, a ty decydujesz jakim kremem je udekorować i jakie ozdoby wykorzystać.

Nie trzeba jednak wymyślnych kremów i dekoracji, aby babeczki dobrze smakowały. W najprostszej wersji wystarczy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można je także polać lukrem (wystarczy najprostszy zrobiony z cukru pudru i wody albo cukru pudru i soku z cytryny), ale też dowolną polewą czekoladową. Jeśli masz dzieci, to warto je zaangażować do dekorowania babeczek. To świetna i kreatywna zabawa.

Czytaj też:
Kilka dodatków i piekarnik zamieniają jabłka w genialny deser. Moja rodzina ciągle o niego prosi
Czytaj też:
Ten przepis na ciasto bez pieczenia podpatrzyłem w internecie. Hit to mało powiedziane