Limonkowy sernik na zimno idealnie sprawdzi się nie tylko jako orzeźwiający, letni deser. Możesz z powodzeniem zastąpić nim tradycyjne, ciężkie i wymagające wiele pracy torty na specjalne okazje. Sernik na zimno z limonkową nutą na pewno przypadnie do gustu osobom, które preferują niezbyt słodkie ciasta. Ja przygotuję go na jutro z okazji Dnia Kobiet.
Jak zrobić limonkowy sernik na zimno?
Limonkowy sernik na zimno jest bardzo lekki i puszysty, bo masa serowa powstaje z jogurtu greckiego oraz serka mascarpone. Możesz zastąpić te składniki trzykrotnie zmielonym serem twarogowym lub twarogiem sernikowym z wiaderka. Zwróć jednak uwagę, czy biały ser nie jest kwaśny, bo wówczas będzie konieczne dodanie większej ilości cukru dla zrównoważenia smaku soku i skórki z limonki oraz kwaśnej galaretki limonkowej.
Galaretkę limonkową robię własnoręcznie, bo jak dotąd nie znalazłem w sklepach gotowego produktu o smaku limonki. Jeżeli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, to możesz dodać do rozpuszczonej w 400 ml wrzątku galaretki o smaku cytrynowym sok i skórkę z limonki lub użyć innej galaretki o kwaskowatym smaku np. galaretki winogronowej, jabłkowej, jabłkowo-miętowej, agrestowej.
Galaretki nie wykładam na wierzch sernika. Wlewam ostudzoną, zaczynającą tężeć galaretkę do wyłożonej folią spożywczą tortownicy i wstawiam do zamrażalnika, żeby szybko stężała. Następnie dużym krążkiem z galaretki przekładam dwie warstwy masy serowej. Wierzch dekoruję skórką i plastrami limonki. Spód sernika powstaje z połączenia maślanych herbatników i roztopionego masła. I w tym przypadku możesz zmodyfikować przepis, robiąc spód z herbatników kakaowych lub zastępując pokruszone ciastka podłużnymi bądź okrągłymi biszkoptami.
Limonkowy sernik bez pieczenia robię w tortownicy o średnicy 22-24 cm. Możesz też użyć mniejszej tortownicy z wysokim rantem.
Przepis: Limonkowy sernik bez pieczenia
Ten pyszny i pięknie wyglądający deser jest idealny na każdą okazję.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 394 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g maślanych herbatników
- 50 g masła
Na masę serową:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok i skórka otarta z 1 średniej limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
Na galaretkę limonkową:
- 2 małe cytryny
- 3 średnie limonki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 120 g cukru
- 2 szklanki wody
Do dekoracji:
- kilka plasterków limonki
- skórka otarta z 1 limonki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie galaretki limonkowejŻelatynę zalej 60 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i jednej limonki oraz wyciśnij sok z cytrusów. W niewielkim rondelku doprowadź do wrzenia pozostałą wodę. Dodaj cukier i skórkę z cytryny oraz limonki. Gotuj krótką chwilę, a następnie wlej sok. Gdy sok z syropem cukrowym się zagotuje, wyłącz grzanie, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Wystudź galaretkę w rondelku, a następnie wlej do wyłożonej folią spożywczą tortownicy (opcjonalnie innej formy o średnicy tortownicy, w której robisz ciasto) i wstaw do lodówki/zamrażalnika, żeby całkiem stężała.
- Przygotowanie spoduMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Herbatniki zmiel na pył, a następnie połącz z masłem – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełóż ciasteczkowo-maślaną masę do wyścielonej folią spożywczą tortownicy, wylep nią spód, mocno uklepując, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Przygotowanie masy serowejŻelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, lekko podgrzej ją w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Zmiksuj jogurt grecki z serkiem mascarpone, ekstraktem waniliowym, cukrem pudrem oraz sokiem i skórką z całej limonki. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj napęczniałą żelatynę i miksuj, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Wskazówka: możesz najpierw wymieszać żelatynę z kilkoma łyżkami sera.
- Dodanie śmietanki kremówkiW wysokim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę i małymi porcjami dodaj ją do masy serowej, mieszając szpatułką lub łyżką.
- WykonanieNa spód z herbatników wyłóż połowę masy serowej. Delikatnie wyjmij blat z galaretki, ułóż go na masie i przykryj resztą sera. Wyrównaj wierzch limonkowego sernika łyżką, przykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Wierzch stężałego sernika udekoruj otartą skórką i plasterkami limonki.
Inne warianty smakowe ciasta bez pieczenia
Limonkowy smak tego sernika na zimno to tylko jedna z wielu możliwych wersji. Robiąc ten pyszny deser, możesz eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami. Świetnym pomysłem jest zastąpienie limonki cytryną, pomarańczą lub grejpfrutem. Jeśli wolisz bardziej słodkie i kremowe wersje, warto spróbować sernika z galaretką zrobioną na bazie musu truskawkowego, malinowego lub mango. Dla miłośników czekolady doskonałą alternatywą będzie dodanie do masy serowej kakao lub roztopionej czekolady oraz stworzenie spodu z kakaowych herbatników. Możesz również przygotować egzotyczny wariant, dodając do masy serowej wiórki kokosowe. Opcji jest naprawdę wiele – wystarczy odrobina kreatywności, by za każdym razem cieszyć się nową wersją tego pysznego deseru.
Czytaj też:
Pyszne ciasto z galaretką robię w wersji bez pieczenia. Cała rodzina za nim przepadaCzytaj też:
Najlepsze ciasto bez pieczenia robię 15 minut z 3 składników. Cała rodzina za nim szaleje