Ten przepis na ciasto bez pieczenia podpatrzyłem w internecie. Hit to mało powiedziane

Ten przepis na ciasto bez pieczenia podpatrzyłem w internecie. Hit to mało powiedziane

Dodano: 
Limonkowy sernik na zimno
Limonkowy sernik na zimno Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
Delikatny limonkowy sernik na zimno zachwyca smakiem. Prosty przepis nie wymaga zakupu drogich składników oraz wiele pracy, a efektowne ciasto na pewno zaskoczy rodzinę i gości.

Limonkowy sernik na zimno idealnie sprawdzi się nie tylko jako orzeźwiający, letni deser. Możesz z powodzeniem zastąpić nim tradycyjne, ciężkie i wymagające wiele pracy torty na specjalne okazje. Sernik na zimno z limonkową nutą na pewno przypadnie do gustu osobom, które preferują niezbyt słodkie ciasta. Ja przygotuję go na jutro z okazji Dnia Kobiet.

Jak zrobić limonkowy sernik na zimno?

Limonkowy sernik na zimno jest bardzo lekki i puszysty, bo masa serowa powstaje z jogurtu greckiego oraz serka mascarpone. Możesz zastąpić te składniki trzykrotnie zmielonym serem twarogowym lub twarogiem sernikowym z wiaderka. Zwróć jednak uwagę, czy biały ser nie jest kwaśny, bo wówczas będzie konieczne dodanie większej ilości cukru dla zrównoważenia smaku soku i skórki z limonki oraz kwaśnej galaretki limonkowej.

Galaretkę limonkową robię własnoręcznie, bo jak dotąd nie znalazłem w sklepach gotowego produktu o smaku limonki. Jeżeli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, to możesz dodać do rozpuszczonej w 400 ml wrzątku galaretki o smaku cytrynowym sok i skórkę z limonki lub użyć innej galaretki o kwaskowatym smaku np. galaretki winogronowej, jabłkowej, jabłkowo-miętowej, agrestowej.

Galaretki nie wykładam na wierzch sernika. Wlewam ostudzoną, zaczynającą tężeć galaretkę do wyłożonej folią spożywczą tortownicy i wstawiam do zamrażalnika, żeby szybko stężała. Następnie dużym krążkiem z galaretki przekładam dwie warstwy masy serowej. Wierzch dekoruję skórką i plastrami limonki. Spód sernika powstaje z połączenia maślanych herbatników i roztopionego masła. I w tym przypadku możesz zmodyfikować przepis, robiąc spód z herbatników kakaowych lub zastępując pokruszone ciastka podłużnymi bądź okrągłymi biszkoptami.

Limonkowy sernik bez pieczenia robię w tortownicy o średnicy 22-24 cm. Możesz też użyć mniejszej tortownicy z wysokim rantem.

Przepis: Limonkowy sernik bez pieczenia

Ten pyszny i pięknie wyglądający deser jest idealny na każdą okazję.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
394 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 50 g masła

Na masę serową:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 średniej limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody

Na galaretkę limonkową:

  • 2 małe cytryny
  • 3 średnie limonki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 120 g cukru
  • 2 szklanki wody

Do dekoracji:

  • kilka plasterków limonki
  • skórka otarta z 1 limonki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretki limonkowejŻelatynę zalej 60 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i jednej limonki oraz wyciśnij sok z cytrusów. W niewielkim rondelku doprowadź do wrzenia pozostałą wodę. Dodaj cukier i skórkę z cytryny oraz limonki. Gotuj krótką chwilę, a następnie wlej sok. Gdy sok z syropem cukrowym się zagotuje, wyłącz grzanie, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Wystudź galaretkę w rondelku, a następnie wlej do wyłożonej folią spożywczą tortownicy (opcjonalnie innej formy o średnicy tortownicy, w której robisz ciasto) i wstaw do lodówki/zamrażalnika, żeby całkiem stężała.
  2. Przygotowanie spoduMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Herbatniki zmiel na pył, a następnie połącz z masłem – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełóż ciasteczkowo-maślaną masę do wyścielonej folią spożywczą tortownicy, wylep nią spód, mocno uklepując, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Przygotowanie masy serowejŻelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, lekko podgrzej ją w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Zmiksuj jogurt grecki z serkiem mascarpone, ekstraktem waniliowym, cukrem pudrem oraz sokiem i skórką z całej limonki. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj napęczniałą żelatynę i miksuj, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Wskazówka: możesz najpierw wymieszać żelatynę z kilkoma łyżkami sera.
  4. Dodanie śmietanki kremówkiW wysokim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę i małymi porcjami dodaj ją do masy serowej, mieszając szpatułką lub łyżką.
  5. WykonanieNa spód z herbatników wyłóż połowę masy serowej. Delikatnie wyjmij blat z galaretki, ułóż go na masie i przykryj resztą sera. Wyrównaj wierzch limonkowego sernika łyżką, przykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Wierzch stężałego sernika udekoruj otartą skórką i plasterkami limonki.

Inne warianty smakowe ciasta bez pieczenia

Limonkowy smak tego sernika na zimno to tylko jedna z wielu możliwych wersji. Robiąc ten pyszny deser, możesz eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami. Świetnym pomysłem jest zastąpienie limonki cytryną, pomarańczą lub grejpfrutem. Jeśli wolisz bardziej słodkie i kremowe wersje, warto spróbować sernika z galaretką zrobioną na bazie musu truskawkowego, malinowego lub mango. Dla miłośników czekolady doskonałą alternatywą będzie dodanie do masy serowej kakao lub roztopionej czekolady oraz stworzenie spodu z kakaowych herbatników. Możesz również przygotować egzotyczny wariant, dodając do masy serowej wiórki kokosowe. Opcji jest naprawdę wiele – wystarczy odrobina kreatywności, by za każdym razem cieszyć się nową wersją tego pysznego deseru.

Czytaj też:
Pyszne ciasto z galaretką robię w wersji bez pieczenia. Cała rodzina za nim przepada
Czytaj też:
Najlepsze ciasto bez pieczenia robię 15 minut z 3 składników. Cała rodzina za nim szaleje