Sałatka „micha zdrowia” to hit w moim domu. Robię ją często, bo jest banalnie prosta

Sałatka „micha zdrowia” to hit w moim domu. Robię ją często, bo jest banalnie prosta

Dodano: 
Pożywna sałatka
Pożywna sałatka Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Odkąd moje dzieci polubiły sałatki, te zdrowe potrawy często pojawiają się na moim stole. Zawsze staram się, by jakaś sałatka była gotowa w lodówce, bo wtedy można ją zjeść na przekąskę zamiast czegoś kalorycznego.

Od wielu lat jestem wielbicielką sałatek. Przyrządza się je bowiem szybko i są bardzo zdrowe. Pasuje mi w nich też to, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Zmiana ich receptury jest bowiem prosta, a i tak za każdym razem wychodzą pyszne. Nie zmieniam tylko składników na „michę zdrowia”, bo nie zmienia się ideału. A tę sałatkę pokochała cała moja rodzina.

Co sprawia, że sałatka jest pożywna?

Choć sałatki należą do zdrowych potraw, to o ich pożywności zwykle przesądza jeden typ dodatków. A mianowicie składniki bogate w białko. To one na długo sycą, przy okazji nie dostarczając organizmowi mnóstwa kalorii. Takimi składnikami są np.: wędliny, mięsa gotowane czy pieczone. Ja jednak wybieram zdrowsze składniki białkowe, czyli takie, które nie dostarczają przy okazji cholesterolu i niezdrowych tłuszczów. Sięgam więc po rybę, którą jest tuńczyk z puszki, a także po ciecierzycę, czyli bogate w białko warzywo strączkowe.

Jak zrobić sałatkę „micha zdrowia”?

Sałatka „micha zdrowia” powstała przypadkowo. Kiedyś nie miałam pomysłu na kolację i zaczęłam wrzucać do salaterki różne składniki, które miałam akurat w domowych zapasach. Okazało się, że ta przypadkowa kompozycja jest naprawdę smaczna i cała rodzina się nią nasyciła. Zapisałam więc składniki i teraz tę sałatkę przygotowuję dość często z pełną świadomością, że podam na stół coś, co z przyjemnością zje cała rodzina.

Przepis: Sałatka „micha zdrowia”

Pożywna sałatka warzywna z dodatkiem tuńczyka i ciecierzycy z puszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g mieszanki sałat
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka fileta z tuńczyka
  • 2/3 szklanki ciecierzycy ze słoika
  • 2-3 łyżki zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSałatę opłucz, osusz. Łodygi selera i pomidorki umyj, osusz. Każdy pomidorek przekrój na połowę, łodygi selera pokrój na małe kawałki. Filet z tuńczyka odsącz z zalewy, podziel na kawałki. Ciecierzycę i oliwki odsącz z zalewy.
  2. Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotuj sos. Polej nim sałatkę, całość wymieszaj, dopraw do smaku.

Jak przechowywać sałatki?

Gotowe sałatki należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Niektóre sałatki są mniej, inne bardziej trwałe. To zależy od wrażliwości zawartych w nich składników. Jeśli do sałatki dodajemy np. surową cebulę, szczypiorek, ogórek, ugotowane jajko czy majonez, zjedzmy ją w ciągu 2 dni. Jeśli zaś sałatka nie zawiera świeżych warzyw, ani składników, które szybko się psują, czas jej przechowywania w lodówce możemy wydłużyć do 3-4 dni.

Czytaj też:
Pokochasz tę ekspresową sałatkę. Wypróbuj prosty przepis na zdrową przekąskę, która ma 130 lat
Czytaj też:
Ta szybka sałatka makaronowa z szynką jest idealna na kolację. Składniki każdy ma w domu