Obok tych faworków nikt nie przejdzie obojętnie. Naturalne i wysokiej jakości składniki gwarantują niezwykłą kruchość, której próżno szukać w sklepowych chrustach. Polecam go szczególnie na tłusty czwartek. W tym roku obchodzimy go 27 lutego. Ten szczególny dzień kończy karnawał i przypomina, że zbliża się Wielki Post. Tego dnia nikt nie odmawia sobie puszystych pączków i kruchych faworków. Tradycyjny przepis XIX-wiecznej ekspertki od gotowania, czyli Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bazuje na naturalnych produktach wysokiej jakości. Dzięki niemu faworki wychodzą, że palce lizać.
Jak zrobić faworki Ćwierczakiewiczowej
Kupne faworki wypadają słabo przy tych domowych. Dlatego najlepiej zrobić je samodzielnie. Receptura od Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest wykorzystywana już od XIX wieku. Zaleca się w niej, by faworki zrobić z mąki, żółtek, aromatu arakowego i odrobiny wódki lub rumu. Nie używa się tu kwaśnej śmietany tak, jak w innych przepisach. Faworki smaży się na smalcu. Warto skrupulatnie odmierzyć proporcje na ciasto i wcześniej wyjąć składniki z lodówki, by się ogrzały. Po tym można już przystąpić do dzieła, czyli do przygotowania faworków.
Przepis: Faworki Ćwierczakiewiczowej
Kruche faworki z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej obficie posypane cukrem pudrem są nie lada rarytasem. To prawdziwy hit na tłusty czwartek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 g masła
- 8 żółtek
- 4 jajka średniej wielkości
- 1 łyżka mleka
- 1/2 aromatu arakowego
- 2 łyżki wódki lub rumu
Dodatkowo:
- 800 g smalcu do smażenia
- 2 łyżki mąka do posypywania
- 2 łyżki cukru pudru z wanilią do posypania
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówDo miski przesiej mąkę, cukier puder, dodaj miękkie masło, żółtka oraz całe jajka. Wlej mleko, aromat arakowy i wódkę lub rum. Składniki dokładnie wymieszaj. Gdy pojawią się pęcherzyki na cieście, to znak, że jest ono gotowe.
- Wałkowanie ciastaCiasto wyjdzie luźne i bardzo miękkie. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na cienki placek.
- Nacinanie ciastaCiasto potnij nożykiem na długie paski. Potem każdy z nich na trochę krótsze, bo 10-centymetrowe. Natnij środek i przeciągnij przez niego koniec ciasta.
- SmażenieW dużym garnku rozgrzej smalec do 175 stopni Celsjusza. Smaż faworki po kilka sztuk na złoty kolor. Wyjmij z oleju, odsącz na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Tradycyjne faworki z arakiem
Faworki z tego XIX-wiecznego przepisu zaskakują składem. Aromat arakowy nie jest dziś popularny w kuchni. Wyróżnia się on słodko-korzenno-rumowym zapachem. Nie warto też go pomijać w tej tradycyjnej recepturze, bo gwarantuje on wyjątkowy smak faworkom. W przepisie nie ma śmietany, ale jest za to masło. Ciasto na faworki przygotowuje się bez jego rozbijania wałkiem, co jest dużym ułatwieniem w kuchni. Faworki wychodzą niezwykle kruche i będą smakować nie tylko w tłusty czwartek.
Czytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszneCzytaj też:
Najlepszy chrust na tłusty czwartek robię w pół godziny. Bez zbijania ciasta, bez wykrawania