Pieczenie ciast bywa czasochłonne i nie zawsze kończy się sukcesem. Czasem wypiek, zamiast pięknie wyrosnąć, opada, a dodatkowo robi się w nim zakalec. Z tym przepisem ciasto na niedzielę wyjdzie, że palce lizać. Piekę je na maślance, a smakuje wanilią i kokosem. Każdemu polecam tę dziecinnie prostą recepturę.
Jak zrobić szybkie ciasto pod kokosową kruszonką?
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy zaledwie kilku składników. Przyda się oczywiście mąką, cukier biały, ale też waniliowy, który doda pysznego smaku temu prostemu ciastu. Użyjemy również maślanki, która gwarantuje smakołykowi wilgotność i sprężystość. Podobnie działa olej, ale tajemnicą smaku jest doskonała kruszonka.
Przygotujemy ją z dodatkiem wiórków kokosowych. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Kruszonka wychodzi pyszna, a ciasto to prawdziwy raj dla podniebienia. To szybkie ciasto na niedzielę do kawy jest niezastąpione. Rodzina za nim przepada, a ciasto znika ze stołu do ostatniego okruszka. Raz wypróbujecie ten przepis, a już często będziecie do niego wracać.
Przepis: Ciasto pod kokosową kruszonką
Szybkie i proste ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 481 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 250 ml maślanki
- 100 ml mleka
na kokosową kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówPrzygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej, maślankę i mleko. Połącz teraz składniki z dwóch misek na gładką masę.
- Przygotowanie kokosowej kruszonkiCiasto przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Kruszonkę z rób z mąki, cukru, wiórków kokosowych i masła. Obficie posyp nią wierzch ciasta.
- Pieczenie ciastaCiasto piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wypiek zostaw do ostygnięcia.
Dodaj do szybkiego ciasta ulubione składniki
Ciasto pod kokosową kruszonką wychodzi pyszne i rozpływa się w ustach. Dzięki temu prostemu przepisowi w krótkim czasie zrobimy doskonały wypiek. Warto też zauważyć, że receptura daje nam pole do popisu. Można do ciasta dodać ulubione składniki. Sprawdzą się tu kawałki brzoskwini z puszki i cząstki czekolady. Ciasto będzie smakować też z dodatkiem skórki z pomarańczy lub z cytryny. Przepis jest uniwersalny i możemy urozmaicić go ulubionymi dodatkami.
Czytaj też:
Mój karmelowy sernik bez pieczenia jest delikatny jak chmurka. Przygotujesz go w 30 minutCzytaj też:
Rodzina ciągle prosi o te kruche rogaliki. Genialny przepis mam z notesu babci