Makaron z różowym pesto to danie genialne w swojej prostocie. Różowe pesto to po prostu pesto zrobione z gotowanych buraków, a aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje wybornie. Dokładnie wymieszane z makaronem barwi go na intensywnie różowy kolor, a całość wygląda niczym wyjęta wprost ze świata Barbie. Taki róż to jednocześnie idealny motyw na święto zakochanych, choć ja polecam wracać do tego przepisu jak najczęściej: to danie łatwe, zdrowe, smaczne i piękne.
Jak zrobić różowe pesto?
Bazą różowego pesto są gotowane lub pieczone buraki. Śmiało można wykorzystać tu gotowe gotowane buraki dostępne w marketach. Wówczas zrobienie całego dania zajmie kwadrans. Dodatki to dobra oliwa, sok z limonki, odrobina czosnku, obowiązkowo parmezan i orzechy włoskie. Wszystko wystarczy zmiksować i pesto gotowe. Potem już tylko trzeba wymieszać pesto z makaronem i można serwować piękne, różowe danie.
Przepis: Makaron z różowym pesto
POmysł na efektowne danie z burakiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 871 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 3 gotowane buraki
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
dodatkowo:
- orzechy włoskie do dekoracji
- parmezan do posypania dania
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj. Buraki, oliwę, sok z limonki, czosnek, orzechy, ser, sól i pieprz zmiksuj na gładko. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy.
- Robienie pestoMakaron przełóż do rondla lub na patelnię, wymieszaj dokładnie z pesto. Możesz dodać do całości 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu. Danie podawaj udekorowane tartym parmezanem i posypane prażonymi orzechami włoskimi.
Jak podawać makaron z różowym pesto?
Danie zaserwowane z chrupiącymi orzechami i posypane parmezanem to nasza propozycja, ale z dekoracją makaronu można puścić wodze fantazji. Pięknie w takim zestawieniu wyglądają zielone pistacje, ale też świeże maliny czy pestki granatu. Talerz można udekorować również listkami świeżej bazylii.
Jak wykorzystać pesto z buraków?
Choć różowy makaron to najbardziej popularna opcja wykorzystania różowego pesto z buraków, to nie jest jedyna. Takie pesto można serwować na grzankach, doskonale pasuje także podane z ryżem. Pesto z buraków to także świetna opcja na dodatek do zdrowych przekąsek, typu kawałki świeżych warzyw, takich jak marchewka czy seler naciowy (można nimi nabierać porcje buraczanego kremu i chrupać na zdrowie).
Czytaj też:
Z buraków robię zdrową sałatkę. Smakuje obłędnie, a sekretem są dodatkiCzytaj też:
Ścieram buraczki i łączę z dwoma składnikami. Ten dodatek do obiadu pasuje do wielu dań