Odkąd mam ten przepis, rodzina nie chce już sklepowych kajzerek. Odkryj, jak prosto je zrobić

Odkąd mam ten przepis, rodzina nie chce już sklepowych kajzerek. Odkryj, jak prosto je zrobić

Dodano: 
Bułki kajzerki
Bułki kajzerki Źródło: Shutterstock / Ina Meer Sommer
Chrupiące bułki kajzerki to prawdziwy hit w moim domu. Odkąd odkryłem ten prosty i szybki przepis, piekę pyszne bułeczki dwa lub trzy razy w tygodniu.

Nie ma nic lepszego niż zapach i smak świeżo upieczonych bułeczek, a domowe pieczywo bije na głowę produkty z wielu piekarni. Wbrew pozorom, przygotowanie pachnących, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku bułek kajzerek nie wymaga wiele wysiłku.

Dlaczego warto samemu piec domowe kajzerki?

Domowe kajzerki (i nie tylko, bo z poniższego przepisu można również upiec chrupiące bagietki i podłużne, małe bułeczki) mają naturalny, prosty skład. Co więcej, domowe pieczywo pozwala sporo zaoszczędzić – składniki nie są drogie, ciasto nie wymaga długiego pieczenia, a gotowe bułeczki nie robią się twarde już po kilku godzinach od zakupu. Przechowywane w suchym i chłodnym miejscu, doskonale smakują, nawet gdy są czerstwe – idealnie nadają się na zapiekanki z różnym farszem np. pieczarkami i żółtym serem, kurczakiem, sosem pomidorowym i serem mozzarella oraz szpinakiem i serem feta.

Jak zrobić domowe bułki kajzerki?

Domowe kajzerki piekę z ciasta na bazie m.in. mąki pszennej, letniej wody (opcjonalnie możesz użyć mleka lub mleka z wodą w proporcji 1:1), masła i drożdży. Używam świeżych drożdży, które możesz zastąpić 1 opakowaniem drożdży suchych. Polecam z suchych drożdży również przygotować rozczyn.

Z wyrastającego przez około 2 godziny ciasta (ciasto powinno podwoić swoją objętość) formuje okrągłe bułeczki, nacinam je nożem, za pomocą drobnego sitka oprószam mąką i odstawiam do napuszenia na 10-15 minut. Możesz też przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem/mlekiem i posypać np. nasionami lnu.

Przepis: Bułki kajzerki

Domowe bułeczki nie mają sobie równych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia kajzerek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynuW miseczce wymieszaj pokruszone drożdże z cukrem, 125 ml letniej wody oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia – powinien mocno się spienić i podwoić swoją objętość.
  2. Przygotowanie i wyrabianie ciastaPozostałą mąkę pszenną przesiej razem z solą do dużej miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn, letnie masło i 125 ml letniej wody. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
  3. Wyrastanie ciastaUformowane w kulę ciasto umieść w dużej misce, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Formowanie kajzerek i ponowne wyrastaniePodziel wyrośnięte ciasto na 10-12 równych porcji i z każdej uformuj kulkę. Ułóż kulki z ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, rozpłaszcz, oprósz mąką i zrób płytkie nacięcia na krzyż. Przykryj blachę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz bułki kajzerki przez 20 minut – powinny ładnie urosnąć i się przyrumienić. Gotowe bułki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Porada: jeżeli preferujesz bardziej dietetyczne pieczywo, to zmniejsz ilość mąki pszennej do 200 g, dodaj 200 g mąki pełnoziarnistej oraz po 50 g otrębów pszennych i owsianych. Z takiego ciasta upieczesz przepyszne, chrupiące bułeczki grahamki.

Czytaj też:
Puszyste drożdżowe oczka robię z kruszonką i superowocem. To deser, który pokocha każdy
Czytaj też:
Moja rodzina uwielbia te pulchne cynamonowe ślimaczki. Ten prosty przepis to hit